Sobre què investigue? Capítol 4. Videotutorials per a l’Ensenyament de Llengües (VEL)

Benvingudes i benvinguts a un altre dels vídeos que vaig enregistrar durant la meua estada a Lisboa, a principis de l’any 2025, a la Universidade NOVA de Lisboa sota la direcció de la professora Antónia Coutinho. En aquest capítol, vos parle d’una línia d’investigació que desenvolupe dins del marc de l’interaccionisme sociodiscursiu: l’estudi del videotutorial com a recurs per a l’ensenyament de llengües.

Aquesta línia està estretament relacionada amb el treball que he fet posteriorment sobre intel·ligència artificial i aprenentatge de llengües, en el marc de les tecnologies de la informació i la comunicació aplicades a la didàctica de les llengües. Treballem en la creació de dispositius didàctics orientats sobretot a l’aprenentatge del valencià i del català des d’una perspectiva plurilingüe.

Amb el professor Joaquim Dolz, hem analitzat el VEL com a gènere de text multimodal, estudiant-ne les regularitats formals i l’evolució al llarg dels darrers quinze anys, tenint en compte com han canviat les possibilitats tècniques de producció de vídeo i el funcionament de plataformes YouTube.

A més, vaig presentar part d’aquesta recerca a 8a Trobada Internacional sobre l’Interaccionisme Sociodiscursiu, celebrada a la mateixa Universidade NOVA de Lisboa, on vaig participar en una taula sobre noves tecnologies i ensenyament de llengües.

També connecte aquesta línia amb la tasca com a divulgadora del valencià en els projectes de l’espai Apunts de Llengua d’À Punt, en què participe com a guionista, presentadora i planificadora de continguts. Si esteu aprenent valencià, vos recomane moltíssim les seccions com els 5 cèntims, les Llengüetes, el pòdcast Beniparlem o les Tiny Tongues.

Ací vos deixe alguns dels meus articles sobre el tema i el videoresum sobre aquesta part de la meua recerca al Departament de Didàctica de la Llengua i de la Literatura de la UV. Espere que vos agrade i que vos inspire si treballeu en l’àmbit de l’educació o de la comunicació.

Publicacions al voltant del projecte De mica en mica i altres aplicacions audiovisuals a l’aula de llengües en adults:

Monferrer-Palmer, Aina (2021) “Experiencias TIC en la enseñanza del catalán en adultos: YouTube, TikTok e Instagram en el marco del proyecto De mica en mica”. En: Cultura participativa, fandom y narrativas emergentes en redes sociales. Madrid: Dikinson, p. 697-714.

Monferrer-Palmer, Aina (2021) “Campanya #SocEfeminatDNV: ús dels mitjans de comunicació i motivació a l’aula de català per a adults”, Resercle, 2: 104-107.

Monferrer-Palmer, Aina (2022) “De mica en mica. Experiència de virtualització de l’ensenyament del català C1 i C2”, RESERCLE, 3: 92-97. https://raco.cat/index.php/resercle/article/view/407257/503937

Sobre l’Interaccionisme Sociodiscursiu a partir de la tasca de Joaquim Dolz:

Monferrer-Palmer, Aina (2023) Entrevista. Joaquim Dolz-Mestre: l’aprenentatge de llengües des de l’interaccionisme sociodiscursiu. Resercle, 4: 94-101. https://raco.cat/index.php/resercle

Publicacions científiques a l’entorn del Videotutorial per a l’Ensenyament de Llengües (VEL):

Dolz, Joaquim; Monferrer-Palmer, Aina (2023) “Modelización didáctica del género de texto multimodal videotutorial para la enseñanza de lenguas. Estudio preliminar”, Signum: Estudos da Linguagem, 26: 107-118. https://ojs.uel.br/revistas/uel/index.php/signum/article/view/47446

Monferrer-Palmer, Aina (2023) “Videotutorials d’ensenyament de llengües (VEL): historicitat del gènere, modelització i seqüència didàctica per a aprendre gramàtica (SDG)“, Carlos Periñán, Jean-Marc Mangiante (eds.) Enseñanza-aprendizaje de lenguas en entornos digitales, pp. 163-192.

Dolz, J., & Monferrer-Palmer, A. (2025). Dimensions metaverbals dels videotutorials per a l’ensenyament de llengües: Anàlisi de corpus i disseny d’itineraris. Universitat de València, Realia, (34), 75–93. https://turia.uv.es/index.php/realia/article/view/28748

Monferrer-Palmer, A. (2025). De mica en mica: Projecte de virtualització de materials de català C1 i C2Articles: Revista de didàctica de la llengua i de la literatura, (104), 62–67.

Dolz, J. & Monferrer-Palmer, A. (en premsa) Ensenyar (llengües) al País Valencià. Publicacions de la Universitat Jaume I. Col·lecció Enric Soler i Godes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *