ChatGPT: tècniques i rutines per a la pràctica de les destreses d’expressió

Ací vos deixe una conversa amb Jordi Linares, professor de Ciències Computacionals de la Universitat Politècnica de València i destacat especialista en intel·ligència artificial, que vam enregistrar dijous 22 de febrer de 2024. Vos recomane que activeu els subtítols si voleu comptar també amb la transcripció del que es diu.

Per practicar l’expressió escrita (gener 2023)

En aquest vídeo, proposem activitats per practicar llengües a partir, sobretot, de ChatbotGPT3. Són dinàmiques amb exemples per preparar-se proves C1 i C2, tot i que poden ser inspiradores per a la preparació d’altres nivells i, en general, per aprendre llengües conversant amb una intel·ligència artificial, des del que hem batejat com a tecnosocioconstructivisme.

Són ferramentes (a hores d’ara) gratuïtes; només t’hi has de crear un compte. Accés a ChatbotGPT: https://openai.com/blog/chatgpt/ Accés a DALL-E 2: https://openai.com/dall-e-2/ ChatGPT 3 és útil per a:

– Fer bruts de textos segons enunciats de les proves d’idiomes perquè fa servir llengua estàndard (amb errors puntuals) i s’adequa al gènere de text i al nombre de paraules requerides.

– Practicar la conversa (per escrit, que es pot anar llegint en veu alta), obtenir idees per a l’argumentació sobre qualsevol tema (avantatges i desavantatges).

– Conversant amb el chatbot, s’aprén a donar instruccions molt exactes (treball de les seqüències textuals instructives).

– Millorar l’estil dels nostres textos, demanant-li correccions i revisions. Com millors instruccions li donem, més bon treball ens farà.

– Entendre i practicar la mediació lingüística (tant interlingüística com intralingüística), ja que aquest chatbot és molt bo transformant una mateixa informació en motlles genèrics diferents. Però cal anar en compte amb ChatbotGPT 3, ja que és una ferramenta orientativa (tal com passa amb els traductors automàtics), no prescriptiva, i cal anar contrastant-ne els resultats amb obres de consulta oficials (IEC i AVL).

– ChatGPT3 no és bo explicant ortografia ni gramàtica perquè s’inventa moltes dades en aquest sentit. Chatbot diu mentides sobre ortografia i gramàtica, s’inventa regles que són versemblants però no veraces.

– Als textos de xatbot, els solen faltar riquesa de lèxic i d’estructures, així com dobles sentits, humor o ironia. Dit d’una altra manera, textos sense personalitat a què haureu de donar el vostre toc personal i corregir si cal, tot consultant fonts fiables. Per aprendre llengües, amb ChatbotGPT3 encara ho hem de fer com un treball entre “companys” alumnes, anar contrastant la informació; malgrat que ens permet interaccions de qualitat i avançar ràpid en moltes tasques repetitives, encara falla bastant.

Malgrat que una IA no pot superar la qualiltat de l’aprenentatge acompanyat d’altres éssers humans, els chatbots permeten un nivell d’andamiatge i d’interacció amb una màquina no vistos fins ara. Acompanyats de videotutorials com els d’aquest canal, d’exercicis autocorrectius, de traductors automàtics i sobretot de la consulta de fonts fiables a la xarxa, pot formar un conjunt bastant complet per a l’aprenentatge de llengües. Ja no necessites un humà que vullga conversar amb tu, tens chatbot.

A més, el docent de llengües pot proposar moltes activitats comunicatives amb aquestes ferramentes: creació de relats a partir d’avatars, posar nom a imatges surrealistes, descriure paisatges onírics… La imatge de portada està feta per DALL-E 2 amb la següent instrucció: “A poster of a robot language teacher in 2000’s sci-fi style”.

Per practicar l’expressió oral (abril 2023)

Vull remarcar des del començament que aquest vídeo està fet el 5 de juny de 2023 i que la tecnologia avança molt ràpid. És possible que ben prompte es puga conversar de manera oral en totes les interaccions amb ChatGPT. A hores d’ara, mitjançant l’app ChatGPT, podem conversar parlant-li en veu alta i el ChatGPT ens contesta per escrit.

– Els professors de llengües també aprenem llengües. Per això en aquest cas vos mostre la meua rutina real per practicar l’expressió oral en francès, que podria ser exactament igual si estiguéreu preparan-vos proves de qualsevol altra llengua.

– ChatGPT és una ferramenta orientativa, no prescriptiva. Això vol dir que no respon sempre amb solucions normatives totalment correctes. Per això l’hem de complementar amb les informacions de l’IEC i de l’AVL (reviseu el vídeo d’aquest canal “Que no us donen garsa per perdiu. Fonts de consulta fiables a la xarxa”: https://www.youtube.com/watch?v=dSJnrNz2uKQ&t=25s).

– Aquest tecnosocioconstructivisme és encara incipient, però ja és útil, flexible i multilingüe. En aquest vídeo veureu que ChatGPT gestiona molt bé el multilingüisme, amb canvi de codi instantani i molt fluït. – Malgrat tot, continua sent millor un grup-classe amb un docent de carn i ossos ben qualificat, motivat i experimentat.

Reflexions sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en l’ensenyament de llengües: ChatGPT

Monferrer-Palmer, Aina (2023) “Reflexions sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en l’ensenyament de llengües: ChatGPT”. De mica en mica. Recerca en aprenentatge de llengües i pràctiques d’aula [esborrany]

4 thoughts on “ChatGPT: tècniques i rutines per a la pràctica de les destreses d’expressió

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *