26 thoughts on “Article d’opinió (EE)

 • Hola Aina !!

  En primer lloc donar-te les gràcies pel teu esforç en aquesta pàgina web, i amb tot el material del q poses a la nostra mà. Per altra banda, volia fer-te la pregunta que no si cal ficar el nostre nom sota el títol en l´article d´opinió (És que no estic gens segur, encara que he vist que tu el poses a l´estructuració)

  Gràcies de bestreta !

  Santi

  • Hola, Santi,

   En l’article d’opinió, es posa el nom de l’autor de l’article sota el títol. Tanmateix, en les redaccions de l’EE, és més convenient que hi poseu un nom inventat que no el vostre. Així es manté una mica l’anonimat.

   Salut,

   Aina

 • Bon dia Aina,

  tinc un dubte sobre l´article d´opinió:

  És necessari posar la data i el diari al final?

  Gràcies pel contigunt i el teu esforç.

  Alejandro.

 • Aina, moltes gràcies per la teva ajuda!

  Volia preguntar-te sobre les cartes al director o del lector (C2 valencià 2020):

  El nom de l’autor va a continuació del títol o després de la conclusió?

  A mes del nostre nom hem de ficar on vivim?

  Gràcies!

  • Hola, Rafa,

   Una carta al director és un text periodístic, comparable a l’article d’opinió quant a estructura i a elements que conté però la diferència rau en el fet que les cartes al director les escriuen lectors, no periodistes professionals del mitjà. Aleshores, tal com ocorre en l’article d’opinió, el nom de l’autor sol anar davall del títol, tot i que si el posares al final del text tampoc no hi hauria problema. No poses mai el teu nom real en les redaccions de les proves. No heu de posar on viviu ni cap altra dada.

   Salut,

   Aina

 • Moltes gràcies Aina pel teu treball!

  Volia fer-te una qüestió respecte al nombre de paraules. L’escrit de creació ha de tindre entre 240 i 270 paraules al C2, però als teus videos indiques que hi ha un marge de +/- 10%. Això vol dir que si té entre 216 i 297 no es penalitzaria? (Ho he calculat fent 240×0,9 i 270×1,1). La veritat és que no sé si ho he calculat correctament.

  Gràcies!

 • Bona vesprada Aina,

  Volia preguntar-te per l´estructura que té una circular. Es por posar un titol abans de començar per a saber el tema del qual es va a parlar a la circular?

  Gràcies.

  • Hola, Estefania,

   Com sempre dic, per saber quina estructura té un gènere textual en concret, el millor és consultar uns quants textos d’aquest tipus i extraure-hi conclusions. Una circular és un text informatiu (i normalment també instructiu). Hauria de dur un títol descriptiu, estar dividit en paràgrafs i anar signat al final per la persona (amb càrrec) i la institució de la qual parteix la circular. La informació ha d’aparèixer de manera clara i ordenada, de més a menys important.

   Salut,

   Aina

  • Hola, no.

   L’informe és un text administratiu que ha de dur un títol descriptiu i ha d’anar signat al final amb nom, cognoms, càrrec, lloc i data.

   L’article d’opinió és un text periodístic que pot dur un títol més creatiu i que sol anar signat davall del títol.

   Salut,

   Aina

 • Bona vesprada Aina,

  Tinc un dubte a l’hora de posar el nom en diferents tipus de text com per exemple articles d’opinió o cartes formals i informals, és a dir, ja sé que no hem de posar el nostre nom real, però….realment es pot posar un nom fictici (per exemple: Salva Mir) ? Ho pregunte perquè encara que tu poses un nom fictici pot ser que eixe nom siga de veritat, aleshores…Quina solució podem tindre ? Per exemple, podríem posar…..XXXXXXX per així no posar cap nom?

  Gràcies,
  Salut,
  David

 • Bona vesprada, perqué no podem posar les nostres dades personals a l’hora de fer les redaccions? Tampoc s’han de posar en altres organismes com la Junta ?

  Respecte a l’article d’opinió i cartes al director ,tinc el costum de posar al final el nom i la data. Hi ha cap problema

 • Hola, Aïna,
  Només t’escric perquè no m’agradaria examinar-me el proper dissabte sense abans donar-te les gràcies per la teua ajuda, que ha sigut moltíssima.
  Que sàpigues que fas una tasca de divulgació admirable i admirada, malgrat que faça temps que ningú ho haja escrit açí.
  Ets la millor!

 • Hola Aina,

  Soc fidel seguidora teua des que et vaig descobrir. Moltes gràcies per la feina que fas.

  Tinc un dubte, he vist exemples d’articles d’opinió on es signa al final perquè a més a més s’especifica el diari i la data. D’altra banda, també he vist exemples de cartes al director on també es signa al final, però en aquest cas amb el nom i la ciutat. Seria també correcte? en ambdós casos l’autoria aniria al final junt altres dades (diari i data en l’article d’opinió i ciutat en el cas de la carta al director). Veig que sols aconsellar que posem l’autor just davall del títol i no sé si altres dades també hi poden anar, d’ací la meua confussió.

  Un altre dubte és si quan en l’examen ens demanen escriure un article per a una revista, però no hi especifica res més, com es considera aquest? Seria un article d’opinió? i quan deuríem d’especificar el càrrec (periodista, tècnic …el que siga)?

  MOLTES GRÀCIES i sent el fum de preguntes que t’acabe de fer, però es que els examens són la propera setmana i ara sorgeixen tots els dubtes 🙁

  • Bon dia, Rita,

   Gràcies per seguir-me.

   Pel que fa a la primera pregunta, el que valga per a article d’opinió, valdrà per a carta al director també. Normalment, en article d’opinió, he recomanat col·locar-ne l’autoria davall del títol perquè és com ho he vist en els esquemes de correcció d’aquest tipus de textos per a proves oficials. Tanmateix, tens raó que, en l’hàbitat natural dels articles d’opinió, també se’n troben que van signats al final de tot, com solc recomanar jo per als articles de divulgació científica per exemple. En tot cas, no et suspendran per col·locar l’autoria després del títol o al final. L’important és tindre consciència de quin tipus de text estàs escrivint i intentar reproduir-lo tal com sol ser en el món real més enllà dels exàmens de llengües.

   Quant a la segona qüestió, si vos demanen un article per a una revista, malgrat que no especifique si és un article de divulgació o un article d’opinió, sí que podràs deduir-ho de la resta d’informacions de l’enunciat de la tasca. En l’enunciat t’explicitarà de què has de parlar i per a què; i en eixa informació tindràs la resposta sobre si has de fer un text més argumentatiu o més expositiu.

   Salut i força,

   Aina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *