Aquest és l’últim capítol de la sèrie ‘Sobre què investigue?’, que he anat compartint en el meu canal de YouTube, i ara també en aquesta pàgina web, arran de la meua estada postdoctoral a la Universidade NOVA de Lisboa a principis de 2025.
En aquest vídeo vos parle d’una línia d’investigació que ha anat evolucionant amb el temps. Comence amb l’anàlisi crítica del discurs aplicat a l’espai mediàtic valencià: una anàlisi de les ideologies que es troben darrere dels discursos dels mitjans de comunicació, xarxes socials, premsa i televisió. Aquesta línia m’ha acompanyat fins a aproximadament l’any 2019.
A partir d’eixe moment, la meua investigació en aquesta línia deriva cap a l’anàlisi del gènere de text multimodal cançó, i del gènere de text lletra de cançó, una evolució molt natural si tenim en compte que, a banda de ser investigadora, també soc compositora de lletres i membre d’un projecte musical: Palmer. La meua primera tesi doctoral ja es basava en l’estudi de la poesia, i la cançó i la poesia comparteixen molts elements formals i expressius. Per tant, l’evolució és bastant natural.
En el vídeo explique com he anat combinant la meua formació en comunicació audiovisual amb la meua passió per la llengua i la música i com això m’ha permés estudiar les pràctiques discursives tant com a consumidora com a creadora i comunicadora.
En els últims anys, he treballat diverses línies relacionades, que vos detalle ací:
– L’anàlisi de continguts en televisions públiques de proximitat en llengües minoritzades, des d’una perspectiva sociolingüística.
– L’estudi de les metàfores periodístiques emprades durant el procés sobiranista català, comparant premsa espanyola i catalanista.
– L’anàlisi dels idiolectes de perfils de Twitter País Valencià, observant tant l’ús lingüístic dels polítics valencians com el funcionament discursiu d’alguns comptes de Twitter en valencià amb pseudònim costumista.
– La investigació sobre la cançó rap en valencià, especialment pel que fa a l’estil i a les intertextualitats.
– L’estudi del fenomen del transfolk; un moviment sorgit després de la pandèmia que barreja música tradicional i electrònica com a resposta cultural a la globalització. Aquest fenomen, el treballe també dins del meu projecte musical, Palmer, des d’un vessant tant creatiu com investigador.
Tot aquest recorregut ha anat donant lloc a diferents publicacions acadèmiques, que vos deixe ací baix, junt amb el vídeo on ho explique de manera més detallada.
Activeu els subtítols del vídeo, que estan revisadets per mi 😉
Publicacions que tinc relacionades amb aquesta línia de recerca:
Arenas, Alba i Monferrer-Palmer, Aina. (2023). «Enseigner une langue étrangère par le biais de chansons: proposition interculturelle et médiation in-terlinguística en classe de catalan». Scripta. Linguística 60: 249-277. https://periodicos.pucminas.br/index.php/scripta/article/view/30440
Dolz, Joaquim i Aina Monferrer-Palmer (2025) «Capítol 10. La cançó a l’aula». En: Ensenyar (llengües) al País Valencià. Reflexions des de l’interaccionisme sociodiscursiu. Castelló de la Plana: Publicacions de la Universitat Jaume I, pp. 154-181.
Dolz, Joaquim i Aina Monferrer-Palmer (2025) «La cançó a l’aula: reflexió sobre la historicitat dels gèneres de cançó i propostes de modelització didàctica», Revista Catalana de Pedagogia, 27: 34-55.
Monferrer-Palmer, Aina (2024) «El trans-folk como resistencia cultural y re-construcción de identidades en la España plurinacional». Popular Music Re-search Today, 6: 39-60. https://revistas.usal.es/uno/index.php/pmrt/article/view/31602
Monferrer-Palmer, Aina (2025) «Riproposta, identidades y autoorganización: el transfolk en el Estado español (2015-2022). Journal of Spanish Cultural Studies», 46: 1-20.
Monferrer-Palmer, Aina (en premsa) «Gust musical, gènere i multilingüisme del jovent valencià. Reflexions a partir d’una enquesta amb vista a l’ensenyament», Treballs de Sociolingüística Catalana, 35.
Monferrer-Palmer, Aina i Julieta Torrents (en premsa). «Revitalization of lin-guistic and cultural heritage through the creation of transfolk songs: a proposal in two high school classrooms of the País Valencià». En Anna Marzà i Alicia Sánchez-Requena (eds.), Enhancing heritage & minority languages through multimodal approaches in formal and non-formal education for young people. London: Routledge.
Monferrer-Palmer, Aina y Palau, Jordi (2023) «Futur postfolk. Epíleg». Sarau. Cultura popular per a la transformació social. València: Caliu, pp. 98-117.
I la nova TESI DOCTORAL (Departament de Filosofia, UNED, dirigida per Jordi Claramonte i codirigida per Anna Marzà): La ‘cançó en valencià’: análisis estéticos y aplicaciones didácticas, 2025.
Es pot llegir tot seguit i es pot citar així:
Monferrer-Palmer, Aina (2025) «Riproposta, identidades y autoorganización: el transfolk en el Estado español (2015-2022). Journal of Spanish Cultural Studies», 46: 1-20.


