Novetats de les Proves de Certificació d’EOI de valencià C1 i C2

Novetats PUC 2020 (específic de valencià C1 i C2 però amb comentaris generalitzables a altres nivells i idiomes)

Ací podeu veure el vídeo explicació sobre el tema en versió extensa: https://youtu.be/s9Fz4kK_5nY

I ací, en versió resumida: https://youtu.be/80i1Xt6Ywv0

La guia del candidat: tot el que explicaré ara no és cap secret, ho teniu en la guia del candidat, que segurament no vos haureu llegit, però que vos recomane encaridament que llegiu si no voleu sorpreses desagradables d’última hora.

El preu: han abaixat els preus de la Prova de Certificació de valencià. Si abans costava el mateix assistir a tot el curs i matricular-se per lliure a l’examen, ara ix més a compte matricular-se per lliure, de valencià, la resta d’idiomes no han abaixat els preus. No obstant això, encara ix molt a compte vindre a classes a l’EOI per preparar-se l’examen: els millors preus i les millors professores.

La cinquena nota: la mediació. D’on s’extrau? D’una redacció i d’un monòleg de mediació, que es faran, l’escrit el dia dels escrits i l’oral el dia de l’oral, juntament amb la resta de proves orals i escrites, però apareixerà com a una cinquena nota independent anomenada mediació.

Alerta: podeu tindre l’examen oral abans de l’escrit! Reviseu bé el dia de l’oral a què esteu convocats. Les dates dels orals eixiran a partir del mes d’abril.

Els dies dels escrits ja es tan posats.

C1 de valencià juny: dijous 28 de maig de vesprada (15,30 h aproximadament).

C1 de valencià setembre: dijous 3 de setembre de matí (8,30 h aproximadament).

C2 de valencià juny: dijous 4 de juny de vesprada (15,30 h aproximadament).

C2 de valencià setembre: divendres 5 de juny de matí (8,30 h aproximadament).

Per consultar tots els dies i hores, ja que amb la crisi del COVID-19 està tot en l’aire (http://www.eoi.gva.es/va/proves-de-certificacio)

Avaluació:  abans apareixia cada destresa com a apte o no apte. Si no anàveu a la revisió, no sabíeu quina nota exacta havíeu tret. Ara ja no. Ara tindreu la nota de cada una de les 5 destreses (EE, EO, CE, CO i Mediació) numèrica fins a dos decimals.

Abans, si no treies mínim un 6 (60%) de nota en cada una de les quatre destreses, anaves a setembre amb elles. Si no hi treies més d’un 6 al setembre, no tenies el títol.

Ara, entre la nota de les 5 destreses, has de traure un mínim un 6,5 (65%) de mitjana, tenint en compte que no pots traure menys d’un 50% en cada una de les 5 notes.

Pots anar a setembre a repetir totes les parts de la prova en què hages tret menys d’un 65%, independentment de si tens o no tens en elles un 50%. L’objectiu al setembre per obtenir el títol és tindre una mitjana mínima de 65% entre les cinc notes.  Si ja ho has aconseguit al juny, enhorabona, tindràs el títol. Si no, se’t guarden les notes de més del 50% del juny per fer-hi mitjana amb el que tragues al setembre.

Encara que no arribes al 65% de mitjana de les cinc destreses, si tens 50% o més de cada una de les 5 destreses, podràs matricular-te com a alumna a l’EOI del següent nivell del que t’examinaves sense necessitat de prova de nivell, tot i que no hauràs obtingut el certificat del nivell del qual t’examinaves.

Com abans, si no et presentes a alguna de les parts de la prova al juny, pots anar-hi directament al setembre sense problema.

Per a la docència: ja no és obligatòria la capacitació de valencià. Només és obligatori tindre el C1 per opositar, però no la capacitació. La capacitació, el diploma de mestre i el C2, es comptaran com a mèrits, no com a requisits. Són equivalents el C1 i el C2 tant de JQCV com d’EOI i de CIEACOVA, tot i que en oposicions d’ensenyament, els títols de C1 i de C2 de JQCV i de CIEACOVA compten en l’apartat de títols i el de l’EOI, en l’apartat de formació. Per què? Ni idea però és així.

Canvis en la prova d’EE C1 i C2

Tindreu 10 minuts menys per elaborar les dues tasques d’EE, creació i interacció. Haureu d’afanyar-vos més!

S’afegirà una prova escrita més, una tercera redacció, després d’un descans molt breu, la de mediació escrita. Això requerirà encara més esforç mental i físic el dia de l’escrit. Em sap molt greu, però serà així, per desgràcia per als examinands i per als examinadors.

Canvis en la prova d’EO C1 i C2

Pot fer-se la prova oral abans del dia de l’escrit. Consulteu-ho bé per no perdre la cita, ja que la possibilitat de canviar el dia de la prova oral o escrita o de recuperar-la són gairebé inexistents.

El mateix dia que feu el monòleg i el diàleg, també fareu un tercer oral tot seguit amb la parella que serà la mediació oral. Tres orals. Abans en 20 minuts examinàvem una parella i ara examinar una parella costarà 25-30 minuts. De nou, més esforç i més pressió tant per als examinands com per als correctors.

Canvis en la prova de CE C1 i C2

Sense canvis. Tres tasques de comprensió escrita. Podeu preparar-les a partir d’ainamonferrer.com

Canvis en la prova de CO C1 i C2

Tres tipus de tasca diferents. Abans, solien eixir dos tasques d’opció múltiple i una de relacionar fragments d’àudio que sonaven amb idees. Ara, les tres tasques de CO seran diferents: una d’opció múltiple, una de relacionar idees i fragments i una de completar buits d’enunciats solts amb paraules que s’escolten en l’àudio. Podeu preparar els tres tipus de tasca en ainamonferrer.com. De fet, a hores d’ara, no hi ha models de tasca del tercer tipus enlloc excepte ací: xxxxxx. Ni tan sols en llibres de text o manuals ni al web de Conselleria ni de les EOI valencianes.

La nova part: mediació oral i mediació escrita

La mitjana de la nota obtinguda en la tasca de mediació oral i en la de mediació escrita, serà la nota numèrica amb dos decimals que obtindreu en la cinquena nota de la PUC:  la nota de mediació. Tanmateix, aquesta nota s’obtindrà de dues tasques fetes en dies diferents, la de la ME, el dia de l’escrit i la de la MO, el dia de l’oral, tal com ja hem explicat.

Temporització aproximada del dia de l’escrit (vesprada al maig, juny i matí al setembre)

*Vingueu amb menjar, aigua suficient i tan descansats com pugueu, que serà una vesprada-vespre molt dur. Aquesta prova és ineludiblement la data indicada; no es pot fer un dia ni una hora diferents perquè és la mateixa a tot el territori valencià.

Temporització aproximada del dia de l’oral (previsiblement vesprada però podria ser matí depenent de cada EOI)

*Que no se us passe la convocatòria de l’oral, que pot ser abans de l’escrit i que organitza independentment cada EOI valenciana (consulteu el web a partir d’abril). Estigueu pendents del període de sol·licitar canvi d’horari d’orals perquè no s’admetrà cap canvi fora de termini ni sense els motius justificats que s’estableixen per al canvi.

Recordeu que a la pàgina web de la Conselleria d’Educació teniu dos models d’examen complets (http://www.eoi.gva.es/va/models-de-proves-de-certificacio). Novetat: se n’ha afegit un segon aquest any. Abans, només n’hi

20 thoughts on “Novetats de les Proves de Certificació d’EOI de valencià C1 i C2

 • Bona vesprada Aina, com recomanaries que estudiarem l´examen per al C1 de la EOI en general? per on començar i com fer-ho.

  • Hola, Raquel,
   El meu consell és que seguesques els següents passos:
   1. El pas més important: saber de quin nivell parteixes. Potser estàs per preparar-te el C1 però a la millor tens més nivell i has d’anar a pel C2, o bé no estàs encara per preparar el C1 i cal que comences pel B1 o pel B2. Per saber quin és el teu nivell de partida, has de consultar a un expert (proves de nivell de valencià d’EOI, per exemple), o bé intentar resoldre un exemple d’examen de C1 i comprovar com t’ha eixit, tot i que la segona opció és menys fiable.
   2. Saber què es demana per aprovar un C1. Ací tens el que es demana que sigues capaç d’expressar i de comprendre en valencià C1 descrit detalladament: http://www.jqcv.gva.es/documents/161863165/169662522/C1_2020/0123171d-4f6d-4522-98c8-f8249fcac3ed [aquest document val per a JQCV, EOI i CIEACOVA, ja que està basat en el document europeu oficial, el MECR, 2001]. En resum, has de ser capaç d’expressar-te amb fluïdesa, sense excessius errors i amb riquesa de vocabulari i d’expressions sobre qualsevol tema en valencià estàndard, ben estructurat, amb connectors adequats i un to formal.
   3. Conèixer quines parts i quines característiques té l’examen que et vols preparar. En aquest cas, el model de C1 d’EOI el tens explicat ací: https://youtu.be/80i1Xt6Ywv0 i tens dos models penjats al web de Conselleria: https://youtu.be/uEfPGrwiYko, https://youtu.be/h1F9cq1fuqU, https://youtu.be/NWYawYQa7I0, https://youtu.be/dfraLTLnZa0. En aquests darrers quatre vídeos, tens l’examen oficial model 2 de C1 de juny de 2016 tot resolt i comentat. Mira a veure si series capaç de respondre’l amb garanties de correcció, amb més d’un 60% de nota.
   4. Has d’entrenar les tasques tal com es demanen a la prova que vols preparar-te. Com més les practiques, millor.
   5. Has de detectar quines qüestions de normativa de valencià et fluixegen i estudiar-les.
   6. Has de llegir molt en valencià, o en català de qualsevol territori, sempre que siga estàndard el registre (llibres, periòdics, revistes), així com escoltar ràdio, televisió, participar en converses reals…
   7. El que et recomane si pots és que et matricules d’alumna oficial a un curs, o bé d’EOI o bé d’algun servei de llengües universitari valencià (d’universitat pública), o bé en una Escola d’Adults pública. No recomane centres privat.
   Això és el que cal fer. El més important és saber d’on parteixes, ja que potser pots aprovar un C1 amb un esforç mínim o pot ser que aprovar un C1 implique per a tu un esforç de dos o tres anys intensos. Repetesc que depén dels teus coneixements de partida. Si no saps a penes articular una frase correcta en valencià, aleshores pot ser que hages de començar estudiant un A2 i, amb els anys i l’esforç, arribaràs al C1; tot depén.
   Salut,
   Aina

 • Hola! Sóc Raquel Clemente, m´agradaria saber si he entés bé les parts que té la part de comprensió escrita:
  Primera activitat: Hi apreix un text que he de plenar els buits amb paràgrafs.
  Segona activitat: Hi aprareixen diversos textos que he d´unir amb enunciats.
  Tercera activitat: Omplir paraules.

  Sempre apareix així?
  Moltes gràcies Aina per tot.

  • Segons les pàgines 25 i 29 de la guia del candidat 2020 de C1 i de C2 de valencià d’EOI per a les Proves de Certificació (http://www.eoi.gva.es/documents/162689009/169562725/GUIA+DEL+CANDIDAT_2019-2020.pdf/c6ae8adf-1e2e-40f1-a9e2-d4fa1243caf7), tindreu tres tasques de comprensió escrita que poden ser dels següents tipus:

    Elecció múltiple de 3
    Relacionar frases, epígrafs, etc. amb seccions d’un text o amb diversos textos
    Completar buits amb paràgrafs en un text llarg
    Completar buits d’un text amb paraules no facilitades al candidat

   Diu exactament el mateix per a C1 i per a C2 en aquest sentit. Aquesta és la informació oficial.

   Salut,

   Aina

   • Bon dia Aina, en la part de comprensió oral, l´activitat de completar buits a partir de la informació que s’escolta hi ha vegades que ho diuen malament i no s´ ha de escriure com ho diuen no? sinó com crec que estiga ben dit? Alguna sugerencia en aquesta activitat? Moltes Gràcies per el teu material i per l´atenció.

    • Hola, Raquel,

     Esta prova encara no s’ha fet mai en un examen oficial de Certificació d’EOI. Tanmateix, segons les dades de la guia del candidat i de l’elaboració de les proves, els buits de la tasca de comprensió oral de què parles s’han d’emplenar amb informació literal de l’àudio.

     Salut,

     Aina

  • Hola, Eva,

   Tens tota la informació ací, en les pàgines 43-47: http://www.eoi.gva.es/documents/162689009/169562725/GUIA+DEL+CANDIDAT_2019-2020.pdf/c6ae8adf-1e2e-40f1-a9e2-d4fa1243caf7

   En resum (estic parlant de l’avaluació de la Prova de Certificació valenciana d’EOI C1 i C2),

   – Nota de comprensió escrita: es trau entre les tres tasques de la comprensió escrita sense mínim per cada tasca. És a dir, que com a mínim en aquesta prova globalment has d’obtenir un 50%, però en el total de les notes de les cinc destreses has d’obtenir un 65%.

   – Nota de la comprensió oral: es trau entre les tres tasques de la comprensió oral sense mínim per cada tasca. És a dir, que com a mínim en aquesta prova globalment has d’obtenir un 50%, però en el total de les notes de les cinc destreses has d’obtenir un 65%.

   – Nota de la mediació: compta 50% la mediació escrita i 50% la mediació oral. Com a mínim en aquesta prova globalment has d’obtenir un 50%, però en el total de les notes de les cinc destreses has d’obtenir un 65%.

   – Nota de l’expressió escrita: puntua un 60% la primera tasca (la de creació) i un 40% la d’interacció. Com a mínim en aquesta prova globalment has d’obtenir un 50%, però en el total de les notes de les cinc destreses has d’obtenir un 65%.

   – Nota de l’expressió oral: puntua un 50% el monòleg i un 50% el diàleg. Com a mínim en aquesta prova globalment has d’obtenir un 50%, però en el total de les notes de les cinc destreses has d’obtenir un 65%.

   També explique tot açò en aquest vídeo que vaig fer al març: https://youtu.be/80i1Xt6Ywv0

   Salut,

   Aina

 • Hola Aina,

  El meu dubte és el següent: Si he tret per exemple, un 5,3 en la destresa de mediació a la convocatòria ordinària (entenc pel que he llegit a la informació que ens dónes que es calcula traient la mitjana entre la mediació oral i la mediació escrita) i opte per tornar a realitzar aquesta destresa a la convocatòria extraordinària per intentar apujar la nota. Es pot realitzar sols la mediació escrita a la convocatòria extraordinària o hem de realitzar obligadament ambdues parts (Mediació escrita i mediació oral).

  Gràcies de bestreta.

  Salutacions

 • Bon dia, Aina,

  El meu dubte és el següent: en cas de tenir un 5,5 a una de les destreses en la convocatòria ordinària i realitzar voluntàriament la recuperació d’aquesta part a l’extraordinària, però obtinc per exemple, un 5,0. Quina nota compta per traure la mitjana de la convocatòria extraordinària, la nota més alta o l’última nota que he tret.

  Gràcies de bestreta.

  Salutacions.

 • Hola Aina. Soc Teresa, he fet lacoriva del c2, no ho he tret massa malament. Un 7 axles redaccions, 6, 1 a l’oral, 6, 2 a la mediació, 6,5 a ce i 3, 75 a co. Em costa molt entendre alguns orals. Jo soc de Castellò, i no sé ben bé com poder trau-re eixe c2 que tant significaria oer a mi. A més a més, crec quecseria bona idea repetir la mediació, les altres partes em donen més respecte. Pots, per favor aconsellar-me com puc millorar la CO i pujar nota a?la mediació??? Què et sembla el llibre de meduació, el moraet…per si calguera que me’l comprara.

  Moltes gràcies, de bestesa,
  Salutacions, Teresa Miralles

 • Bon dia,
  Voldria preguntar si per a mèrits d’oposicions a Mestre/a d’Infantil i Primària i a Professor/a de Secundària, serveixen els certificats del C2 de la JQCV, de l’EOI i CIEACOVA de la mateixa manera o n’hi ha algun que no dóna punts? Gràcies.

  • Hola, Vanessa,

   En aquests moments, els tres títols de C2 que esmentes es comptabilitzen com a mèrits d’oposicions de la Conselleria d’Educació de la GVA. La diferència és que el de JQCV i el de CIEACOVA puntuen en l’apartat de títols, mentre que el de l’EOI compta en l’apartat de formació. Tanmateix, aquestes barems cal revisar-los per si canvien d’una convocatòria a una altra.

   Salut,

   Aina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *