6 thoughts on “Ressenya (EE)

 • Hola Aina,

  ¿Hi ha alguna diferencia entre l’estructura d’una ressenya i la d’un article a una revista digital o una entrada a una página web o un blog?

  Gràcies pel teu treball

  • Hola, Miquel,

   Ressenya, article en paper, article en revista digital i entrada de blog són gèneres textuals diferents, amb trets pareguts i trets que els diferencien. A més, una ressenya pot estar escrita en un mitjà en paper o en un mitjà digital, així com un article d’opinió, o bé un article de divulgació científica o fins i tot un article d’investigació. Per tant, en això hi ha solapaments. Per saber l’estructura que tenen aquests motlles genèrics, que no ens la inventem els professors de valencià sinó que es troba en aquests tipus de textos reals dels mitjans de comunicació, busca’n exemples reals i ho veuràs.
   Resumint, et diré que els quatre tipus de text que has citat, porten un títol i van signats per un autor. És recomanable que, en l’examen, no feu servir el vostre nom i cognoms reals. Els quatre tipus de texts, com la resta de textos del món, tenen tres parts, introducció, desenvolupament i conclusió, a banda dels elements paratextuals corresponents, que com a mínim són el títol i l’autor. Si és un text d’opinió, tindrà predomini de l’argumentació, si simplement relata uns fets o en fa crònica, serà més expositiu o narratiu, si vol donar consells, més instructiu, etc. A més, sempre s’haurà d’escriure en llengua estàndard i ha d’anar distribuït per paràgrafs.

   La resposta la tens en els textos reals de cada tipus.

   Salut,

   Aina

 • Hola Aina,

  Vaig a presentar-me al C1 de la EOI i vullc repasar l´ expressió escrita, fent diversos models, como puc saber si estic fent-ho bé?. Hi ha algún autocorrector de textos on puga ajudar-me?. No se per on començar a practicar.

  Gràcies per la teua pàgina, és de gran ajuda.

  Amparo

  • Hola, Maria Amparo,

   Els correctors com el Softcatalà, l’Apertium o el Google Translator són només orientatius, poden deixar-te passar moltes errades discursives, d’estructura, etc. Lamentablement, l’única manera d’estar segura d’estar fent-ho bé és que et corregesca la redacció un expert, professor o professora de valencià o català.

   Una opció orientativa pot ser mirar els vídeos que tinc penjats al YouTube corregint redaccions d’altres persones per fer-te una idea de tot el que es consideren errors en l’expressió escrita, que són moltes coses més enllà d’una falta d’ortografia puntual: https://www.youtube.com/playlist?list=PLCypAsAPbpthCpKQgsqFPBDB76TOfF0sz

   A més, jo oferesc un servei de correcció de redaccions que pots consultar i contractar en aquest enllaç: https://ainamonferrer.com/?page_id=2469

   Salut i força,

   Aina

 • Hola Aina,

  Hi ha alguna diferència entre l’estructura d’una ressenya i d’una crítica?

  Moltes gràcies, és una sort haver trobat aquesta pàgina

  • Hola, Sara,

   A priori, no veig que hi haja d’haver cap diferència entre una ressenya i una crítica com a textos periodístics que versen sobre un producte cultural (concert, llibre, pel·Lícula, sèrie, etc.). No obstant això, el mateix nom dels gèneres implicaria que en la “crítica” el component argumentatiu ha de tindre una certa importància, més clarament que en la “ressenya”, en què ens podem quedar en un text més descriptiu o expositiu, tot i que l’argumentació (opinió crítica) també pot estar-hi present. Com sempre dic, açò no són estructures que ens inventem els professors de valencià, sinó que el que fem és imitar les estructures d’aquest tipus de textos en contextos reals en català (són molt semblants a les del castellà, l’italià, l’anglès… tot i que poden haver-hi diferències puntuals). Per aprendre a escriure aquest tipus de textos, pots consultar mitjans de comunicació prestigiosos en català o en valencià.
   Salut,

   Aina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *