Creativitat audiovisual i normativa del català amb Vine

Aquest audiovisual és el resultat de la creació de vídeos Vine per part dels meus alumnes de primer de Català per a Publicitat i Relacions Públiques de la Universitat Jaume I durant el primer semestre del curs 2014-2015.

Els estudiants que trien aquest Grau ho fan perquè són persones creatives i normalment més atretes per la imatge que pel verb. Per a gairebé tots ells, la gran il·lusió de futur és poder treballar en una gran agència de publicitat, en campanyes creatives per a promocionar els productes més populars.

S’imaginen dissenyant campanyes per a Coca-cola, Heineken, Mango, etc., però no pensen tant que segurament també hauran de treballar tot publicitant productes intangibles i a priori menys atractius. En aquest segon tipus de productes més abstractes i menys cridaners se situa aquesta tasca: informar els seus companys sobre elements de la normativa del català.

A més, hauran de fer-ho de manera creativa i amb només els sis segons que els ofereixen els vídeos Vine. Així doncs, han hagut de condensar al màxim la informació i dotar-la dels atractius del llenguatge audiovisual. Aquest material ha servit després com a objecte d’estudi elaborat pels mateixos alumnes, fet que el fa més interessant.

L’aplicació gratuïta Vine ha servit com a eina didàctica perquè és molt fàcil d’utilitzar a l’hora de produir els vídeos així com per a compartir-los i descarregar-se’ls. Vine funciona de manera molt semblant a Tweeter, amb murs personals, followings, followers, revines, comentaris, favorits, etc., de manera que l’intercanvi entre companys i amb la professora esdevé àgil, horitzontal i senzill.

Tant de bo aquesta experiència inspiri altres docents de la llengua o de qualsevol altra matèria, atès que es tracta d’una tasca col·laborativa, significativa i de processament, síntesi i reelaboració de coneixements per part dels alumnes. De fet, s’acompleixen els postulats de Vygotski segons els quals sense comunicació interpersonal no hi ha aprenentatge. Hem assimilat una idea només quan la sabem explicar amb les nostres paraules.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *