El Coral romput de Vicent Andrés Estellés: propostes per a una situació d’aprenentatge en forma d’itinerari didàctic al voltant de la representació del Coral romput creada i interpretada per Marina Alegre

El Coral romput de Vicent Andrés Estellés

Nivell: Primer de batxillerat

Assignatura: Valencià, Llengua i Literatura

Autora: Aina Monferrer-Palmer

Aquest itinerari didàctic (adaptat al motlle de la situació d’aprenentatge) té tres dimensions:

  • En lloc d’estar llegint només, estem escoltant (com a espectadors d’una dramatització del poema), declamant, escrivint i representant en públic.
  • Treballem els paral·lelismes entre la poesia de l’experiència del realisme social i l’expressió monològica autoreferencial en xarxes socials (exposició pública de la tristesa o sad fishing, Espluga 2021).
  • En el producte final, a banda de treballar les característiques lingüístiques i textuals del poema, també podrem observar com entenen el Coral romput (Andrés Estellés 2014) alumnes d’ara i com el transformen per a apropiar-se’l, és a dir, com es posen les ulleres d’Estellés per a escriure.
Competències específiquesCompetència en comunicació lingüística Competència artística i cultural Competència per aprendre a aprendre
Competències transversalsGestió i comunicació de la informació Resolució de problemes a partir de l’aplicació integrada dels aprenentatges Judici i pensament crític.
Objectius d’aprenentatgeAnalitzar textos poètics (Capacitat) Conèixer la vida i obra de Vicent Andrés Estellés (Saber) Crear poemes inspirats en Coral romput (Finalitat)
Criteris d’avaluacióEscriure i recitar poemes (Acció) Utilitzar recursos literaris i estilístics (Saber) Participar en activitats de debat i de reflexió (Context)
SabersHistòria i biografia de Vicent Andrés Estellés Estructura i elements de la poesia Figures literàries i estilístiques Capacitat d’interrelacionar el punt enunciatiu d’Estellés en el Coral romput amb el to personal de l’alumne que escriu des del seu dormitori sobre allò que el preocupa i que li roba el son: ambdós s’expressen des de la poesia de l’experiència.
Desenvolupament de la situacióPosada en situació. Introducció de l’autor Vicent Andrés Estellés i del seu llarg poema Coral romput, escrit l’any 1957, en un context de postguerra i acabant de morir-se-li la primera filla als tres mesos de vida. Abans d’assistir a la representació teatral del Coral romput interpretada per l’actriu Marina Alegre, els alumnes poden seguir en classe una seqüència de tallers d’aula previs a l’assistència al teatre, així com uns altres tallers posteriors de cara a l’elaboració, individual o col·lectiva a mode de collage, d’un poema per al concurs de poemes inspirats en el Coral romput d’Estellés. Pregunta inicial: de què parla el Coral romput? Series capaç d’escriure el teu Coral romput? Produccions intermèdies: representació en veu alta i amb coreografia gestual d’uns versos del Coral romput, debat oral sobre l’obra i escriptura d’uns pocs versos propis inspirats en aquesta obra, que els alumnes es co-corregiran per parelles i sobre els quals es faran propostes de millora. Producció escrita final: poema de mínim 20 versos escrit des de la poesia de l’experiència i inspirat en el punt enunciatiu, és a dir, la manera d’expressar-se, del Coral romput.
Contextualització de l’itinerari didàctic en el marc de les situacions d’aprenentatge de la LOMLOE.
ObjectiusActivitats
Presentació de la situació Activitat prèvia, a l’aula: presentació general de l’itinerari o SD  Presentació. Durant aquesta proposta, llegirem, escriurem, representarem un poema en veu alta, anirem al teatre i escriurem poesia. Tot això ho farem en relació amb el poema més llarg de la literatura catalana: el Coral romput. Però nosaltres farem una trampa i hi accedirem per infracció: en llegirem uns versos a l’atzar de dins del poema i ens plantejarem qui és l’autor i què li ha passat que l’ha conduït a escriure el que ha escrit.  
Taller 1 Activitat prèvia, a l’aula: lectura i comprensió del text per abducció i entrant-hi per injuncció  Lectura d’un fragment del Coral romput. En seleccionem un fragment (adjuntem dues opcions de tria de fragment en la casella de baix). Per parelles, intentarem entendre què li passa o què li ha passat, al poeta, que l’ha motivat a escriure aquest poema. Abans d’anar a veure la representació teatral, l’escoltareu i el llegireu. Posem en comú el que han interpretat les parelles en un cercle de lectura (Lafontaine, Terwagne i Vanhulle 2002). Els cercles de lectura són enriquidors per les interpretacions múltiples del text literari que desperten i pels conflictes cognitius que posen damunt la taula (lèxic que no s’entén, per exemple). En els cercles de lectura, parla qui té el bastó de la paraula. El docent hi intervé el mínim possible, ja que convé no orientar-hi la interpretació, sinó que es vaja creant un raonament a partir de les interpretacions obertes dels alumnes. Escoltarem el fragment dues voltes. En l’escolta sempre es perd informació i les interpretacions del text són múltiples. Podem aportar un full orientatiu amb preguntes o temàtiques per a guiar la conversa, que en aquest cas, extraurem dels materials didàctics elaborats per l’actriu Marina Alegre que representa el Coral romput que els alumnes veuran al teatre.  
Taller 2 Activitat prèvia, a l’aula: debat interpretatiu a partir de la lectura del fragment Debat interpretatiu a partir de la lectura d’un fragment del Coral romput.   Fragment de lectura opció a:  

Però vull que em soterren no en un nínxol, en terra, no per humilitat: sols pel que tinc de pare, de pare que volia anar a quatre cames amb la filla damunt per tot el passadís: de pare que volia rebolcar-se per terra i jugar amb la filla rebolcant-se per terra. Vull que em deixen en terra quan em muira. Voldria que aquest desig que dic fos per humilitat. Però no és per això; és pel que tinc de pare. De pare d’un fill mort. D’un fill ja soterrat. Dit d’una forma bàrbara: sé que Déu es fa càrrec. Dormiran els veïns del quint pis: ella deu dormir animalment, amb el llençol damunt, cara al cel, amb els braços creuats darrere el tos. Ella té un gran desig de tenir fills. Ell calla. Ella besa, amb uns besos enormes, els infants. Quasi no són a casa. Tenen amics. Se’n van. Sempre tornen de nit. El marit dormirà de costat: del costat dret, amb el colze dret ficat baix del coixí. Els veïns del primer —”Oh, qué tal, cómo esta”— potser tornaran ara del cine, del café; ella anirà per casa en camisa, amb sabates de tacó, mentre es grata una natja o l’espatla. Ell, potser, ja s’haurà gitat. No tenen fills. Sobretot els dissabtes tornen tard. Al quart pis hi ha un vell. Fa vora un any se li morí la dona. Viu a soles. No parla quasi mai amb ningú. Vénen, de quan en quan, dues mongetes. Una, la més jove i més blanca, és filla d’ell. La rep nerviós, com un nen. Mira la seua filla. No sap què dir: només mira la seua filla. De vegades voldria agafar-li les mans; es conté a dures penes. De vegades voldria agafar-li les mans i agenollar-se en terra. Es conté a dures penes.    

Fragment de lectura opció b:  

Potser encara tinc, no sé, no sé com dir-ho, l’estupor de l’infant abandonat, en terra, mentre a casa hi havia tant de plor, tant de crit i no venia el iaio com els altres matins. El nínxol dels meus iaios, a l’entrada, a l’esquerra, és un nínxol antic i verdós, amb indicis d’heura i amb una làpida de marbre negre i ters. Hi ha allí un gerro petit amb unes poques flors. És el tros més humit del cementeri, a l’ombra. Davant, a l’altra banda, el nínxol dels meus tios, els seus fills. Al bell mig, està la meua filla. Quan jo tenia dos o tres dies només va morir el meu tío Josep Maria: encara em varen dur a ell per tal que em conegués. Manuel havia mort un parell d’anys abans. Isabel s’ha gitat. Hi ha silenci a la casa; hi ha un silenci absolut. Demà, dilluns, les gents hauran de treballar i ara han de dormir. Els dissabtes, de nit, és prou distint: les gents se’n van al cine, escolten la ràdio, conversen, l’home parla amb la dona en la cuina mentre ella renta els plats, les culleres, i li agrada mirar-la, i l’agafa i la besa, de sobte, contra un mur. Són coses ja sabudes encara que no es vegen. I la dona agraeix com un do aquell furor masculí amb una llum, una humida tendresa als ulls, com una llàgrima, després d’estar sis anys casats, d’haver parit, d’haver lluitat, patit quotidianament i domèsticament, quan potser no esperava reviure aquella fúria d’aquells dies de nuvis —abraçant-se, besant-se, ja se sap, al cinema, a qualsevulla banda, sentint-se un tendre objecte d’afanyosos grapats.   No vull trair qui lluita, qui passa son o fam. Jo no sé si és correcte o no és correcte açò, citar-me jo mateix, traure un vers dels meus versos i posar-lo davant d’açò que vaig a escriure; en tot cas no m’importa gens la correcció. Hi ha allí un gerro petit amb unes poques flors. És el tros més humit del cementeri, a l’ombra. Davant, a l’altra banda, el nínxol dels meus tios, els seus fills. Al bell mig, està la meua filla. Quan jo tenia dos o tres dies només va morir el meu tío Josep Maria: encara em varen dur a ell per tal que em conegués. Manuel havia mort un parell d’anys abans. Isabel s’ha gitat. Hi ha silenci a la casa; hi ha un silenci absolut. Demà, dilluns, les gents hauran de treballar i ara han de dormir. Els dissabtes, de nit, és prou distint: les gents se’n van al cine, escolten la ràdio, conversen, l’home parla amb la dona en la cuina mentre ella renta els plats, les culleres, i li agrada mirar-la, i l’agafa i la besa, de sobte, contra un mur. Són coses ja sabudes encara que no es vegen. I la dona agraeix com un do aquell furor masculí amb una llum, una humida tendresa als ulls, com una llàgrima, després d’estar sis anys casats, d’haver parit, d’haver lluitat, patit quotidianament i domèsticament, quan potser no esperava reviure aquella fúria d’aquells dies de nuvis —abraçant-se, besant-se, ja se sap, al cinema, a qualsevulla banda, sentint-se un tendre objecte d’afanyosos grapats.     Explicació extra. Aquest poema és el que s’anomena un rèquiem; el resultat del trauma més dolorós de la vida d’Estellés, reconegut així per ell mateix, escrit des de sa casa en tres nits (la part III, la nit del 24 al 25 de març de 1957, la part I, cap a juny del 57, i la part II, cap a desembre també del mateix any, segons Ferran Carbó 2009, 129). Aquesta escriptura va funcionar probablement a Estellés de manera terapèutica, per a canalitzar el trauma.  
Taller 3 Activitat prèvia a l’aula. Recitat amb coreografia gestual  Ací, per parelles, els alumnes assajaran un recitat amb coreografia gestual d’uns pocs versos dels que hem llegit prèviament (també hi ha l’opció d’intentar recitar-ho sobre un beat (una base musical) de hip-hop (per exemple, aquest: https://shorturl.at/0EWQR).
Taller 4 Activitat prèvia a l’aula: recitat amb coreografia gestual d’uns pocs versos dels que hem llegit i assajat prèviamentAcí, per parelles, els alumnes faran el recitat amb coreografia gestual d’uns pocs versos dels que hem llegit i assajat (hi ha l’opció b d’intentar recitar-ho sobre un beat (una base musical) de hip-hop.   Un exercici previ opcional: cada alumne recorda dos versos del mateix fragment del Coral romput que estem treballant i durem a terme un encadenament recitatiu. Ho farem mastegant les paraules, buscant la veu, la interpretació i el sentiment. A més, cada alumne haurà de buscar un gest coreografiat per a la recitació del seu vers. Aquesta activitat és recomanable fer-la al gimnàs o al pati. Si recitar és musical, dansarem a poesia: representació creativa en consonància amb el significat dels versos. Es durà a terme una posada en comú, amb opció d’una tria per a recitar-ne alguns al teatre, durant el taller didàctic conduït per Aina Monferrer de després de la representació de Marina Alegre (si algun grup ho ha preparat, dieu-li-ho a Aina i vos passarà el micròfon per a la recitació).  
Visita al teatre a veure el Coral romput de Marina Alegre Comprendre la construcció de la sonoritat en el poema, mitjançant els recursos estilístics de rimes i les seues diferents combinacions i la repetició de sons i paraules  Els alumnes van al Teatre Principal de València a veure la representació del Coral romput de Vicent Andrés Estellés duta a terme per Marina Alegre. En acabar la representació. Aina Monferrer condueix un breu taller didàctic sobre l’obra i convida els alumnes a participar en un concurs d’escriptura poètica inspirada en el Coral romput, en què poden guanyar com a premi un lot de llibres. El poema es pot escriure individualment o col·lectiva (a mode collage de la classe), i ens l’han d’enviar els professors directament amb un breu resum sobre com s’ha treballat l’escriptura del poema en classe.   – Què vol dir eixe títol ‘Coral romput’? – De què penseu que parla l’obra? – Mostraré algun fragment subvertit del Coral romput amb versos de referents mediàtics actuals: Taylor Swift, Mbappé, el genocidi Palestí (ah, no, que eixe referent no canvia!). – Representacions (si n’hi ha) d’alumnes que ho han preparat en classe / lectura de fragments en veu alta que mostraré en flashcards – Què vos transmet el fet que l’estiga representant una dona? I el cap d’Estellés que utilitza l’actriu? – Estellés amb ulleres modernes per a incitació a escriure per al concurs de poesia a partir del Coral romput. – L’instagram de Vicent Andrés Estellés, amb els seus pensaments del Coral romput, com les escenes del viatge que voldria fer a Itàlia: https://www.instagram.com/coralromput.estelles/  
Taller 5 Activitat posterior a l’eixida al teatreDesprés de la visita al teatre, comença el taller d’escriptura per al concurs. Ara els alumnes escriuen sobre una experiència vital que els haja resultat dolorosa, i ho fan des de la poesia de l’experiència, tal com han vist que ho ha fet estellés (vers lliure, mínim 20 versos).  
Taller 6 Activitat posterior a l’eixida al teatre Per a treballar l’escriptura del poema, es duran a terme tallers d’escriptura poètica enfocats a superar els obstacles dels alumnes del grup. Es poden utilitzar el materials didàctics elaborats per Marina Alegre (vegeu el pdf dossier pedagògic CORAL).   Es tracta d’un treball més centrat en les unitats lingüístiques, en les regles de l’escriptura poètica. El Coral romput té vers alexandrí de rima lliure.   Es durà a terme un procés que pot anar des de la lectura fins a la co-correcció de poemes dels companys per a millorar-los (què heu sentit amb el poema del vostre company? Què faríeu per a millorar-lo?).  
Taller 7 Reescriure el poema a partir de l’activitat d’autoavaluacióAra heu d’escriure vosaltres com si fóreu Estellés, sobre pensaments recurrents (des de la vostra habitació, escrivint de nit sobre les preocupacions que teniu al cap). Es tracta de canalitzar l’angoixa mitjançant l’escriptura. Els paral·lelismes entre escriure un diari i el Coral romput són evidents. El to existencialista de la poesia de l’experiència en el marc del realisme social del primer Estellés es pot connectar amb els usos d’Instagram lligats al sad fishing o exposició pública de la tristesa com a eina d’apropament del gest poètic d’Estellés als alumnes de primer de batxillerat.  
Producció final per a l’enviament al concurs de poemes inspirats en el Coral romput d’Estellés    Després de diverses reescriptures i co-correccions segons les necessitats de bastida de cada alumne i de cada grup, el professor enviarà la versió final del poema al correu electrònic coralromputpoemes@gmail.com, indicant en l’assumpte “Poema per al concurs IES [nom del centre]” i explicant breument les següents qüestions: 1. Com s’ha elaborat el poema? És individual d’un alumne, per parelles? A mode collage de tota la classe? 2. S’ha seguit o no l’itinerari didàctic indicat amb les sessions prèvies i posteriors a l’eixida al teatre? Sí? No? En part? Com s’ha dut a terme el procés d’introducció de l’autor i de l’obra, de l’escriptura dels poemes i de la revisió dels textos? 3. S’ha assistit a a la representació teatral? 4. Altres comentaris que el professor vullga fer constar per a la millora de la proposta didàctica al voltant del Coral romput d’Estellés amb eixida al teatre. L’avaluació dels poemes serà feta per un jurat d’experts en didàctica de la poesia tenint-ne en compte la qualitat literària i lingüística. Tots els poemes elaborats es penjaran en una plataforma social en línia, i a més, un dels grups, o alumne, serà premiat amb un lot de llibres.
Esquema de l’itinerari didàctic.

Bibliografia

Andrés Estellés, V. (2014). Coral romput, Obra completa revisada, I. Tres i Quatre.

Bosch Canalías, J. (2021). El poema Coral romput. Estellés i Ovidi: el text i la paraula. Juan Gil-Albert.

Carbó, F. (2009). Com un vers mai no escrit: la poesia de Vicent Andrés Estellés dels anys cinquanta. València: Publicacions de la Universitat de València.

Decret 108/2022, de 5 d’agost, del Consell, que estableix l’ordenació i el currículum de Batxillerat en la Comunitat Valenciana. Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Dolz, J., Lima, G., i Zani, J. B. (2020). Itinerários para o ensino do gênero fábula: a formação de professores em um minicurso. Textura – Revista de Educação e Letras, 22(52), 250-274. http://www.periodicos.ulbra.br/index.php/txra/article/view/5956/3900

Espluga, E. (2021). No seas tú mismo: apuntes sobre una generación fatigada. Barcelona: Paidós.

Llei Orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’Educació (LOMLOE). Boletín Oficial del Estado, núm. 340, 122868-122953. https://www.boe.es/eli/es/lo/2020/12/29/3

Merlin, E., Greco Ohuschi, M. C., i Dolz-Mestre, J. (2020). Itinerários didáticos: um novo caminho para sequenciar atividades de leitura e de produção a partir de gêneros textuais. Na Ponta do Lápis, 36(16), 10-19.

Monferrer-Palmer, A. (2019). Vicent Andrés Estellés i la literatura a l’aula. Anàlisi de l’estil i propostes didàctiques. València: Alfons el Magnànim.

Terwagne, S., Vanhulle, S., i Lafontaine, A. (2002). Les cercles de lecture: Interagir pour développer ensemble des compétences de lecteur. De Boeck.

Moltes gràcies, professores i professors. Si teniu cap consulta o dubte sobre les recomanacions didàctiques, podeu escriure a aina.monferrrer@uv.es

Descarregable en pdf:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *