Graella de síntesi de gèneres de text més vídeo explicatiu

Deixe ací la graella de síntesi de les estructures dels gèneres de text que he anat resumint al llarg de les classes. No podem dir que estiquen tots tots els gèneres de text perquè sempre podrien sorprendre’ns amb un gènere de text diferent, especialment en C1 i en C2. Amb tot i amb això, aquesta graella pot servir de referència per a l’estudi global de l’adequació discursiva en l’expressió escrita. Vàlida tant per a JQCV, com per a PUC EOI, com per a CIEACOVA.

Aquesta graella és una versió beta. Esteu convidats a fer aportacions per millorar la graella en comentaris a aquest post.

També enllace aquest vídeo en què explique les característiques dels gèneres de text de la graella de síntesi d’ací dalt, així com maneres de raonar el dia de la prova per deduir-hi els elements del gènere de text en cas de no conéixer-lo.

Comentem per damunt damunt una graella de resum amb catorze motlles genèrics que poden preguntar-se en les proves de llengües B2, C1 i C2: microrelat o conte, ressenya, currículum (carta de motivació o relat autobiogràfic), carta postal, correu electrònic, article d’opinió (columna o carta al director), article de divulgació científica, informe, missatge en xarxa social, entrada de blog, comentari en entrada de blog o en periòdic digital, queixa formal, resposta corporativa, i sol·licitud.

30 thoughts on “Graella de síntesi de gèneres de text més vídeo explicatiu

  • Bon dia,
    Quan en l’examen et pregunten redactar una “crònica” o un “assaig” quin tipus de genere es refereixen. Este es el enunciat de la tasca:
    Heu assistit a la roda de premsa i ara heu de redactar una crònica de l´acte.
    Participeu en un curs, heu de redactar un assaig breu sobre les opinions més interessants.

    Gracies , salutacions,
    Trini Garcia

    • Hola, Trini,

      En eixe enunciat que comentes, t’està demanant el que en anglés es coneix com ‘essay’, que podríem traduir com a ‘text argumentatiu de classe’. Té característiques formals molt semblants a l’article d’opinió (títol, autoria i intencionalitat argumentativa), però en lloc de publicar-se en un context periodístic, l’elabora un alumne per a classe.

      Salut,

      Aina

  • Hola Aina,

    No es pot veure tota la graella sencera a la imatge. Al vídeo es veuen dues pàgines. Però a la imatge assoles una.
    Podríem tindre també la segona?

    Gràcies,
    Salut

  • Hola Aina,
    En primer lloc, moltes gràcies per la graella, és de gran ajuda.
    Volia preguntar-te quina és l’estructura correcta per a l’elaboració d’un discurs, sé que al vídeo dius que tens pendent pujar aquesta informació, però tot i que estic buscant com es pot fer i no ho trobe he decidit escriure’t.

    Gràcies,
    Maria.

    • Hola, Maria,

      Un discurs és un gènere de text oral formal. Si et refereixes a un enunciat d’expressió escrita de creació en què et demanen redactar un discurs per ser llegit, entenc que hauria de tindre les següents característiques:

      – Un títol descriptiu (ex. Discurs per a la jubilació de Joan).
      – Podria anar davall del títol el nom de qui llegirà el discurs.
      – Podries afegir la informació de l’acte en què es llegirà el discurs (nom de l’acte, lloc i data).
      – Com la resta de textos que vos poden demanar en C1 i C2, el discurs ha de ser escrit en llengua estàndard (en aquest cas, estàndard elevat per ser un text per ser llegit en un acte públic), ha d’estar dividit en paràgrafs i marcar clarament la introducció (un paràgraf), el desenvolupament (diversos paràgrafs) i el tancament (un paràgraf). El tancament sol tindre alguna informació cridanera o sentenciosa i tancar amb un “Moltes gràcies per l’atenció” o alguna fórmula semblant d’agraïment als assistents.
      – La temàtica del discurs dependrà de la situació comunicativa específica. Per exemple, si és un discurs de jubilació o per ser llegit en la boda d’una amiga, doncs pot tindre anècdotes i fets personals, a banda de lloances. En canvi, si és un discurs d’investidura política, doncs haurà de ser més formal, amb pes de l’argumentació i amb pes de les promeses de futur. Això dependrà del tipus de discurs.
      – A més, si es tracta d’un text escrit per ser llegit (com el el cas d’un discurs redactat), eixe escrit pot tindre característiques pròpies de l’oralitat (com ara referents díctics a l’espai i a les persones que hi assistiran quan el discurs siga llegit).

      En tot cas, quan no sapieu com s’escriu un gènere de text concret dels que apareixen en l’examen, vos recomane que apliqueu el sentit comú i penseu com solen ser eixos textos en l’entorn real de comunicació (podeu buscar-hi exemples per internet, sobretot en la llengua que vos estigueu preparant). Segur que arribeu a conclusions lògiques sobre la forma d’eixe gènere de text.

      Espere que t’ajuden aquests aclariments.

      Salut,

      Aina

  • Bon dia,

    A la graella es podria afegir en quina persona s’escriuen aquests textos?

    Moltes gràcies, m’està ajudant molt el teu material tant del canal com el de la web.

    Salutacions,
    Neus

  • Aina, gràcies per oferir-nos l’opotunitat d’utilitzar el teu web per a estudiar Valencià. Un dubte que m’ha sortit després d’escoltar el vídeo de la graella, per cert molt interessant, has dit que en la carta formal, no hem de posar Distingit o Benvolgut regidor, sinò, Bon dia, Joan, però AVL en el seu manual sí que ho sugereix. Aleshores, que és més convenient.
    Gràcies de bestreta.
    Gemma

  • Bon dia, Aina,

    En els últims exàmens de la JQCV han sortit gèneres que no hi veig en la graella: manifest, apunt, circular, columna d’opinió (és com un article d’opinió / carta al director?), comunicat, crònica, informe… Què fem en aquestos casos si no els trobem? De fet, en els llibres de text a la venda tampoc no estan tots. Tampoc entenc per què van posar la circular, si és més de llenguatge administratiu…, penso.

    Mil gràcies per la teua feina i ajuda.

    • Bon dia, Pau,

      Com explique en aquest vídeo sobre la graella de gèneres de text,
      https://youtu.be/-fOMFyoxeX4, és impossible fer un llistat de tots els gèneres de text que poden aparéixer en C1 i C2, ja que, segons el Marc Europeu de Referència (2001), en els nivells C, ens poden demanar qualsevol gènere de text (jo m’estic preparant el C1 de francés i ocorre el mateix).

      En cas de ser gèneres que no heu estudiat de cap graella ni manual, penseu com són en contextos reals i imiteu-los. Tanmateix, molts dels que comentes s’associen a textos de la graella així com dels meus manuals. Heus ací alguns exemples:

      – Manifest i circular són textos informatius sobre un fet reivindicatiu o sobre una activitat que es durà a terme o que s’ha dut a terme. Tens un exemple de manifest ací: https://youtu.be/FxJy0jfTs3Y

      – Article d’opinió, columna o columna d’opinió es fan igual, així com la carta al director: https://youtu.be/OKk9wFgvIY8

      – Crònica. És una relat en passat d’un text noticiable. S’escriu amb prioritat de la narració i contant uns fets ocorreguts des de la perspectiva periodística. Té concomitàncies amb la notícia.

      – L’informe el tens explicat tant en la graella com en els manuals. Per exemple, també en aquest vídeo: https://youtu.be/OKk9wFgvIY8

      En les proves oficials C1 i C2, ens poden demanar textos de qualsevol tipus: administratius, periodístics, acadèmics, científics o fins i tot més col·loquials. Per tant, que no t’estranye que isca una circular. El que has de saber és que el que t’avaluaran serà la forma del text i l’adequació a l’enunciat de la prova, no la veracitat de les informacions que hi conté.

      Per últim, m’has inspirat i en aquest vídeo comente tots aquests temes (arran del teu dubte): https://www.youtube.com/watch?v=QhPCTdBNPgI&t=2328s

      Espere haver ajudat.

      Salut i força,

      Aina

  • Hola, Aina,

    Gràcies per les respostes. Diries que en una mediació escrita cal posar el nom de l’autor? (inventat, com sempre) Si es tracta d’un col·lectiu, doncs el nom del col·lectiu (associació de veïns, etc.). Després del títol o després de la redacció?

    Gràcies.

    • Hola, Pau,

      Tal com passa en les expressions escrites de creació i d’interacció, en una mediació escrita has de fixar-te en el gènere de text que se t’està demanant (carta, correu electrònic, informe, etc., per tal de predir quina serà l’estructura i quins seran els elements paratextuals). Segons el gènere de text que demane l’enunciat, s’haurà d’indicar l’autoria.

      Salut,

      Aina

  • Hola, Aina,

    Moltes vegades en els textos administratius diu que al principi cal posar una mena de logotip institucional. Imagine que si ens demanen això en l’examen no cal que dibuixem res, no? O tal vegada un nom com si fora un títol i que substituïsca el logotip? Per exemple, si ets del departament de recursos humans d’una empresa i t’han demanat que faces una circular, abans de la salutació, en lloc del logotip pots escriure el nom de l’empresa? Si te’l donen, si no supose que es podria inventar.

    D’altra banda, el llibre que tens en l’editorial Àrbena de C1-C2 és similar als materials que tens o tenies a la venda en la pàgina web? És que jo ja tinc aquest: Manual-per-practicar-lexpressió-escrita (i també l’oral, si no recorde malament).

    Gràcies!

    • Hola, Pau,

      En relació amb el que comentes de la capçalera dels textos administratius, si vols recrear-hi un logotip o el nom de l’empresa, cap problema, estaria bé però no és necessari. Vull dir que, si no ho fas, no t’hi penalitzaran.

      Els meus manuals en paper publicats per Àrbena, tant el De mica en mica com el S’ompli la pica, tenen materials diferents dels dels manuals en pdf del web, és a dir, no són repetits.

      Salut i força,

      Aina

  • Bon dia, Aina!
    Quina és l’estructura d’una guia? En quin lloc posem l’autoria: al principi després del títol o al final?

    Gràcies de bestreta!

  • Bon dia, Aina,

    Demà tinc la part escrita de la CIEACOVA i crec que m’estic embollicant un poc amb l’exercici de mediació…
    En la prova de gener de 2022 posen una entrevista d’un historiador sobre la història de l’Estació del Nord i em sembla que hem d’escriure una notícia integrant-hi aquests punts:
    – Presentació de l’edifici
    – Informació de l’arquitecte
    – Dades sobre la construcció de l’edifici
    – Curiositats sobre l’Estació del Nord

    Ara, la meua pregunta és: he de mencionar que he tret la informació de la entrevista o no? És a dir, comence la notícia escrivint: L’historiador Rubén Pacheco va ser entrevistat i va parlar sobre la història de..etc., o hauria d’escriure directament: L’edifici de l’Estació del Nord va ser el principal accés a la ciutat….

    No estic segura de si he de mencionar a l’entrevistat i el programa de ràdio o no..

    Moltes gràcies d’endavant.

    • Hola, Andrea,

      Fer una notícia d’una entrevista és una miqueta estrany, tot i que no negue que demanaren això. Si t’estan demanant fer una notícia sobre un esdeveniment succeït, i l’esdeveniment és l’entrevista a un famós historiador, doncs com que estàs reportant eixe esdeveniment, entenc que hauries d’optar per la primera opció que comentes: “L’historiador Rubén Pacheco va ser entrevistat [ha sigut entrevistat] i va parlar [ha parlat] sobre la història de…”. És el que entenc per la informació que m’has proporcionat. Tanmateix, sense l’enunciat davant, no t’ho puc dir segur.

      Salut i força,

      Aina

      • Moltes gràcies per contestar tan ràpid de veritat!

        L’àudio és una entrevista a l’historiador Rubén Ribes i l’enunciat va ser aquest: (creia que era una notícia, però tal volta estic equivocada)
        L’Oficina de Turisme de l’Ajuntament de València vol publicar en el seu web contingut nou sobre
        una sèrie de visites pels edificis més significatius de la ciutat. Per aquest motiu, t’han demanat que
        redactes la informació sobre l’Estació del Nord de la ciutat que hi publicaran. El text ha de contenir,
        com a mínim, la informació següent:
        – Presentació de l’edifici
        – Informació de l’arquitecte
        – Dades sobre la construcció de l’edifici
        – Curiositats sobre l’Estació del Nord

        Gràcies una altra vegada.

        • Hola una altra vegada, Andrea,

          Efectivament, no t’estan demanant una notícia. T’estan demanant un text descriptiu sobre l’Estació del Nord dirigit a possibles visitants turístics, que has de redactar a partir d’una font que ells et proporcionen (per això és mediació), i que en aquest cas és l’entrevista amb l’historiador que esmentes. Per tant, no seria necessari que parlares sobre l’entrevista en qüestió, sinó que hauries de redactar el text per a una guia turística amb els quatre punts que t’han indicat. Tanmateix, si en algun moment t’expresses dient, “segons afirma l’historiador Rubén Ribes”, tampoc no passaria res, ja que citar fonts és lògic quan redactem textos formals. En definitiva, el gènere de text que t’estan demanant redactar és un text expositiu/descriptiu per a un fullet turístic (en aquest cas, per a un lloc web amb eixa funció). Li hauries de posar també un títol que fora descriptiu.

          Salut,

          Aina

  • Bona vesprada, Aina,

    Demà faig l’examen de la CIAECOVA i no sé com afrontar una entrada a un blog o a una web. No tinc clar el format. Caldria posar títol, nom, i alguna cosa més? La direcció web al final de la redacció?

    Gràcies,

    Miguel

    • Hola, Miguel,

      Quan et demanen un text per a un blog o per a una web, has de tenir en compte que t’estan demanant també un altre gènere de text, per exemple notícia (en un blog), article d’opinió o assaig (en un web), diari de viatges (en un blog de viatges), etc., però que has de col·locar en un entorn digital.

      És a dir, que el gènere de text en qüestió haurà de complir el format prototípic del tipus de text específic que es demane, però, a més, fer alguna referència a l’entorn digital, com ara la data i l’hora de publicació, un àlies o un correu electrònic de l’emissor del text, un URL amb el nom del blog o del lloc web, o fins i tot fer-hi referència a la plataforma dins del text (ex. “He decidit dedicar una entrada d’aquest blog a…”, “Com que en comentaris d’altres entrades d’aquest blog m’heu demanat que parle sobre…”).

      Com a consell general per a les expressions escrites, quan tingueu dubtes sobre com escriure un gènere de text concret, busqueu-lo en internet, extraieu-ne diversos exemples i analitzeu-ne l’estructura prototípica.

      Ànims i salut,

      Aina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *