Graella de síntesi de gèneres de text més vídeo explicatiu

Deixe ací la graella de síntesi de les estructures dels gèneres de text que he anat resumint al llarg de les classes. No podem dir que estiquen tots tots els gèneres de text perquè sempre podrien sorprendre’ns amb un gènere de text diferent, especialment en C1 i en C2. Amb tot i amb això, aquesta graella pot servir de referència per a l’estudi global de l’adequació discursiva en l’expressió escrita. Vàlida tant per a JQCV, com per a PUC EOI, com per a CIEACOVA.

Aquesta graella és una versió beta. Esteu convidats a fer aportacions per millorar la graella en comentaris a aquest post.

També enllace aquest vídeo en què explique les característiques dels gèneres de text de la graella de síntesi d’ací dalt, així com maneres de raonar el dia de la prova per deduir-hi els elements del gènere de text en cas de no conéixer-lo.

Comentem per damunt damunt una graella de resum amb catorze motlles genèrics que poden preguntar-se en les proves de llengües B2, C1 i C2: microrelat o conte, ressenya, currículum (carta de motivació o relat autobiogràfic), carta postal, correu electrònic, article d’opinió (columna o carta al director), article de divulgació científica, informe, missatge en xarxa social, entrada de blog, comentari en entrada de blog o en periòdic digital, queixa formal, resposta corporativa, i sol·licitud.

13 thoughts on “Graella de síntesi de gèneres de text més vídeo explicatiu

 • Bon dia,
  Quan en l’examen et pregunten redactar una “crònica” o un “assaig” quin tipus de genere es refereixen. Este es el enunciat de la tasca:
  Heu assistit a la roda de premsa i ara heu de redactar una crònica de l´acte.
  Participeu en un curs, heu de redactar un assaig breu sobre les opinions més interessants.

  Gracies , salutacions,
  Trini Garcia

  • Hola, Trini,

   En eixe enunciat que comentes, t’està demanant el que en anglés es coneix com ‘essay’, que podríem traduir com a ‘text argumentatiu de classe’. Té característiques formals molt semblants a l’article d’opinió (títol, autoria i intencionalitat argumentativa), però en lloc de publicar-se en un context periodístic, l’elabora un alumne per a classe.

   Salut,

   Aina

 • Hola Aina,

  No es pot veure tota la graella sencera a la imatge. Al vídeo es veuen dues pàgines. Però a la imatge assoles una.
  Podríem tindre també la segona?

  Gràcies,
  Salut

 • Hola Aina,
  En primer lloc, moltes gràcies per la graella, és de gran ajuda.
  Volia preguntar-te quina és l’estructura correcta per a l’elaboració d’un discurs, sé que al vídeo dius que tens pendent pujar aquesta informació, però tot i que estic buscant com es pot fer i no ho trobe he decidit escriure’t.

  Gràcies,
  Maria.

  • Hola, Maria,

   Un discurs és un gènere de text oral formal. Si et refereixes a un enunciat d’expressió escrita de creació en què et demanen redactar un discurs per ser llegit, entenc que hauria de tindre les següents característiques:

   – Un títol descriptiu (ex. Discurs per a la jubilació de Joan).
   – Podria anar davall del títol el nom de qui llegirà el discurs.
   – Podries afegir la informació de l’acte en què es llegirà el discurs (nom de l’acte, lloc i data).
   – Com la resta de textos que vos poden demanar en C1 i C2, el discurs ha de ser escrit en llengua estàndard (en aquest cas, estàndard elevat per ser un text per ser llegit en un acte públic), ha d’estar dividit en paràgrafs i marcar clarament la introducció (un paràgraf), el desenvolupament (diversos paràgrafs) i el tancament (un paràgraf). El tancament sol tindre alguna informació cridanera o sentenciosa i tancar amb un “Moltes gràcies per l’atenció” o alguna fórmula semblant d’agraïment als assistents.
   – La temàtica del discurs dependrà de la situació comunicativa específica. Per exemple, si és un discurs de jubilació o per ser llegit en la boda d’una amiga, doncs pot tindre anècdotes i fets personals, a banda de lloances. En canvi, si és un discurs d’investidura política, doncs haurà de ser més formal, amb pes de l’argumentació i amb pes de les promeses de futur. Això dependrà del tipus de discurs.
   – A més, si es tracta d’un text escrit per ser llegit (com el el cas d’un discurs redactat), eixe escrit pot tindre característiques pròpies de l’oralitat (com ara referents díctics a l’espai i a les persones que hi assistiran quan el discurs siga llegit).

   En tot cas, quan no sapieu com s’escriu un gènere de text concret dels que apareixen en l’examen, vos recomane que apliqueu el sentit comú i penseu com solen ser eixos textos en l’entorn real de comunicació (podeu buscar-hi exemples per internet, sobretot en la llengua que vos estigueu preparant). Segur que arribeu a conclusions lògiques sobre la forma d’eixe gènere de text.

   Espere que t’ajuden aquests aclariments.

   Salut,

   Aina

 • Bon dia,

  A la graella es podria afegir en quina persona s’escriuen aquests textos?

  Moltes gràcies, m’està ajudant molt el teu material tant del canal com el de la web.

  Salutacions,
  Neus

 • Aina, gràcies per oferir-nos l’opotunitat d’utilitzar el teu web per a estudiar Valencià. Un dubte que m’ha sortit després d’escoltar el vídeo de la graella, per cert molt interessant, has dit que en la carta formal, no hem de posar Distingit o Benvolgut regidor, sinò, Bon dia, Joan, però AVL en el seu manual sí que ho sugereix. Aleshores, que és més convenient.
  Gràcies de bestreta.
  Gemma

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *