Estada de recerca a la Université de Genève

Grup GRAFE, amb Joaquim Dolz, un dels principals especialistes en interaccionisme sociodiscursiu (ISD)

Els mesos de febrer, març i abril de 2022, vaig tindre el plaer de realitzar una estada de recerca en el grup GRAFE, de didàctica del francès, sota la direcció del professor Joaquim Dolz. Gràcies a la generositat dels membres del grup, cuna de l’interaccionisme sociodiscursiu, i sobretot de Joaquim Dolz, morellà d’origen, francosuís d’adopció i un bon amic, vaig aprendre moltíssim de didàctica de les llengües en contextos multilingües.

Durant aquella estada, vaig enregistrar una entrevista en profunditat a Joaquim Dolz, que es pot veure en tres parts al meu canal de YouTube secundari (Miscel·lània de coses ràndom), i que vos deixe tot seguit:

Part 1 de 3

A més, estant a Ginebra, vaig gravar les videoressenyes del meu llibre Docentes hiperdiscursivos, sobre la posada en pràctica d’estratègies de virtualització de la docència en adults tenint en compte la perspectiva de l’ISD:

Aquella estada va servir per iniciar una relació de recerca consistent que ha donat i que donarà els seus fruits.

En primer lloc, va servir per ajudar a organitzar el congrés Diàlegs internacionals sobre ensenyament plurilingüe, celebrat a Morella a l’octubre de 2022 aprofitant l’avinentesa de la jubilació del professor Joaquim Dolz. Vaig formar part del comitè d’organització d’aquell congrés, com a representant de la Universitat de València, en companyia de treballadors de la Conselleria d’Educació, de la Universitat d’Alacant, de la Universitat Jaume I i de la Université de Genève.

En segon lloc, arran d’aquella estada, he començat a formar part del grup de recerca brasiler HisTel, per a l’estudi de la historicitat dels textos des de l’interaccionisme sociodiscursiu.

En tercer lloc, aquella estada va servir per encetar un treball conjunt de Joaquim Dolz i jo mateixa per tal de considerar la modalització didàctica del macrogènere de text multimodal videotutorial per a l’ensenyament de llengües (VEL), que per ara s’ha presentat en el 13é Congrés Brasiler de Lingüística Aplicada (13CBLA, presentant una comunicació amb Joaquim Dolz titulada “Videotutorial: potencialidades de um gênero emergente para o ensino de língua”, el 10 de novembre de 2022) i en Congrés e-Grapheles 2022, de la Universitat Politècnica de València, el 19 d’octubre de 2022, amb la comunicació “El videotutorial per aprendre llengües: reflexió sobre els usos, les característiques i proposta de seqüència didàctica”. Tenim en premsa un article i un capítol de llibre sobre aquest tema que es publicaran en els propers mesos.

En quart lloc, també des de l’ISD, hem començat una recerca internacional i multidisciplinària amb l’objectiu de dur a terme una modelització didàctica de l’hipergènere de text multimodal cançó. Els resultats d’aquesta recerca veuran la llum durant els propers anys.

L’any 2023 faré una estada de recerca a la universitat Paris 8 entre febrer i maig. Seguim fent recerca al voltant de tots aquests temes i alguns altres des de la perspectiva de l’interaccionisme sociodiscursiu i des de l’Anàlisi Crítica del Discurs.

1 thought on “Estada de recerca a la Université de Genève

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *