Webquest Estellés pels pobles: Morella

Vicent Andrés Estellés i Morella

http://glob.cranf.net/?p=946

m2

Una WebQuest per a quart d’ESO de l’assignatura Valencià, Llengua i Imatge

Dissenyada per:

Aina Monferrer Palmer (aina.monferrer@uji.es)

Sergi Serra Adsuara (sserra@uji.es)

Introducció | Tasca | Procés | Avaluació | Conclusió | Crèdits | Guia didàctica

Introducció

Segur que vos sona el nom de Vicent Andrés Estellés. L’haureu escoltat de la boca dels vostres professors o professores de valencià, o bé escrit en alguna façana d’algun edifici, en noms de carreres o de places, en exposicions, en cartells o fins i tot pot ser que hàgeu anat a algun recital o obra de teatre basada en aquest poeta de Burjassot.

L’any 2013 es varen complir vint anys de la mort de Vicent Andrés Estellés, un dels millors poetes valencians de tots els temps. Estellés va viure al segle xx (de l’any 1924 al 1993) i va escriure, mentre treballava com a periodista, moltíssims poemes que parlaven de tota classe de temes de la vida quotidiana: l’amor, la mort, la mare, el menjar, els amics, el sexe, el treball, etc.

Tant és així que, en acabar el franquisme, entre mitjan dels anys setanta i durant els anys vuitanta, Estellés es va convertir en un personatge de renom i de molta importància per als valencians. Va escriure tres llibres ben grossos on parla dels pobles i de la cultura valenciana, i a partir d’aquesta experiència va recórrer els pobles de tots els territoris valencians, tot fent recitals de poesia.

Efectivament, com has pensat, Estellés també va visitar la comarca dels Ports, i concretament Morella. En aquesta Webquest, seguirem els passos poètics i periodístics d’aquest gran escriptor valencià per tal de rememorar la presència d’Estellés en el nostre poble. Hi esteu preparats? Vinga, agafeu el bolígraf i el ratolí i som-hi!

Al remat, quan finalitzeu aquesta seqüència, compartireu amb Estellés tres aspectes de la seua biografia: la creació de poemes, la tasca com a periodistes i el coneixement poètic de l’indret on vivim, estudiem, estimem, passegem…

 


Tasca

Per tant, en aquesta Webquest haureu d’assolir tres objectius:

Objectiu 1: Elaborar un poema. Aquesta tasca és individual.

Objectiu 2: Escriure una crònica. Aquesta tasca és per parelles.

Objectiu 3: Comentaris individuals dels textos d’altres companys. Aquesta tasca és individual.

– Per a assolir el primer objectiu (escriure un poema), haureu de llegir els poemes que trobareu en el següent enllaç:

Enllaç als poemes que heu de llegir

– Per assolir el segon objectiu, comptareu amb els poemes que heu llegit per a elaborar el poema i amb el següent text, que haureu de llegir:

ENLLAÇ AL TEXT NOTÍCIA SOBRE L’ESTADA D’ESTELLÉS :

Entreu en el següent enllaç: http://issuu.com/prensamorella/docs/programa_de_festes_morella_2013_bai

Heu de llegir les pàgines de la 35 a la 41, que és un article titulat “Escenes històriques de la ciutat en festa del poeta Vicent Andrés Estellés” escrit per Lluís Meseguer.

– Per al tercer objectiu, d’ací a unes setmanes, podreu compartir les vostres produccions (poemes i cròniques) amb les que hauran fet alumnes d’altres localitats. Aleshores, vos demanarem que llegiu les contribucions dels companys dels altres centres i que les valoreu.


Procés

Primera part del treball (individual)

 1. Llig els poemes que trobaràs en el següent enllaç. Es tracta d’una selecció dels poemes que Vicent Andrés Estellés va escriure en motiu d’una de les seues visites a Morella. Per tant, en aquests poemes es pot apreciar què significava Borriana per a Vicent Andrés Estellés.

Enllaç als poemes que heu de llegir

 1. Després d’haver llegit els poemes (una, dues, tres vegades o les que calga) hauràs de contestar a les següents preguntes. No tingues por a l’hora de contestar-hi. Pots posar-hi imaginació i, a més, açò no és un examen:

– Quins elements de la natura hi apareixen (arbres, plantes, muntanyes, mar, etc.)?

– Quins elements arquitectònics hi apareixen?

– Hi relaciona el poble amb cap element especialment?

– Hi apareix algun ofici? Quins?

– Hi apareix algun lloc real identificable? Quins?

– Hi apareixen personatges reals? Quins? Sabeu qui són o qui podrien ser?

– Hi apareix o s’hi intueix algun esdeveniment històric?

– El jo líric s’adreça a cap persona o referent en determinats versos?

– En el text hi ha alguns versos en negreta: sabríeu explicar més o menys què vol dir l’autor en aquests casos o bé a què fa referència?

 1. Després d’haver contestat les preguntes anteriors, ara estaràs en condicions de contestar la pregunta final: què és per a Vicent Andrés Estellés la ciutat de Morella?
 2. Ara et converteixes tu en poeta: escriu un poema sobre el teu poble: què és per a tu Morella? No cal que copies els temes i l’enfocament d’Estellés, sinó que has de ser original i escriure tu un poema parlant de Morella com tu la veus. És un exercici lliure/obert, això vol dir que el contingut del poema és lliure, i també ho són la rima i la mètrica. Només hi ha dos requisits: has de parlar del teu poble i el poema ha de tindre entre deu i trenta versos.

Si ho creus útil, pots recolzar la teua creativitat en algunes de les estratègies poètiques que has identificat gràcies a les preguntes anteriors. Per exemple, un indret o referent que siga, avui en dia i especialment per a tu, molt significatiu per a entendre les teues vivències al lloc on vius, adreçar-t’hi a una persona o entitat concretes, etc.

Finalment, l’objectiu és que atorgues una mirada poètica a determinats motius de la vida quotidiana que vulgues ressaltar. Som-hi!

 1. Una vegada tingues el poema escrit, lliura-li’l a la teua professora o professor perquè el revise. I esmerça’t, perquè després compartirem aquests poemes amb alumnes d’altres centres situats en poblacions que també va visitar Estellés i que, ara, estan desenvolupant el mateix treball que nosaltres.

Segona part del treball (per parelles). Ara que ja heu llegit els poemes d’Estellés i heu escrit el vostre poema, traieu-vos la disfressa de poeta i poseu-vos la de periodista per continuar amb el treball. Recordeu que, coma ara vosaltres, el poeta de Burjassot va fer feina de periodista durant molts anys.

 1. Llegiu el text que trobareu en el següent enllaç. Es tracta d’un article que parla de quan Estellés va visitar Morella:

Entreu en el següent enllaç: http://issuu.com/prensamorella/docs/programa_de_festes_morella_2013_bai

Heu de llegir les pàgines de la 35 a la 41, que és un article titulat “Escenes històriques de la ciutat en festa del poeta Vicent Andrés Estellés” escrit per Lluís Meseguer.

 1. Torneu a llegir el text, però ara recolliu la informació per contestar les següents preguntes (si alguna informació no la trobeu, no vos preocupeu):

– Qui hi va vindre? Hi va vindre sol o acompanyat d’algú?

– Quan hi va vindre? Hi va vindre només una vegada o diverses?

– On va vindre? En quins llocs va estar?

– Com hi va vindre? D’on hi va vindre? Va visitar altres pobles de la comarca en el mateix viatge?

– Què va fer quan hi va vindre (recitar, parlar, cantar, tocar, inaugurar un carrer…)?

– Es conta alguna anècdota curiosa d’aquell viatge?

– Ens informa de la  repercussió social que hi va tindre la visita del conegut poeta?

– Heu trobat algun/cap detall que es conta en aquest article i que puga explicar algun vers dels poemes d’Estellés sobre Morella que heu llegit en la primera part de la tasca?

 1. Ara que ja heu contestat aquestes preguntes, heu d’escriure una notícia periodística breu on narreu l’estada d’Estellés a Morella. Ho haureu de fer com si foren els anys setanta o vuitanta i Estellés acabés de visitar Morella. Així que poseu-li imaginació, periodistes! Els detalls que vos falten, els podeu deduir dels poemes que Estellés va escriure i de la vostra imaginació. El text ha de tindre entre 130 i 150 mots.
 2. Una vegada hàgeu escrit el text per parelles, haureu de lliurar-li’l a la vostra professora o professor perquè el revise. Esmerceu-vos novament perquè aquest text també el compartireu amb els alumnes dels altres centres amb els quals esteu compartint faena.

Tercera part del treball (individual). Han passat uns quants dies des que vàreu fer les altres parts d’aquest treball sobre Estellés i Morella. Ara el reprenem per tancar-lo amb una tasca d’allò més engrescadora. Recordeu el poema i la notícia de premsa sobre la visita de Vicent Andrés Estellés a Borriana que vàreu escriure? Doncs ara hem agafat totes les cròniques i els poemes de la classe i els hem penjat en un blog que hem creat a posta per a aquesta activitat.

Però la cosa no queda ací, perquè resulta que els vostres companys de quart d’ESO dels IES de Borriana i de Peníscola han fet el mateix que vosaltres, però en aquest cas sobre les visites de Vicent Andrés Estellés als seus pobles i els poemes que hi va escriure. El que has de fer ara és molt senzill:

 

 1. Entra en el següent enllaç:

ENLLAÇ AL BLOG

estellespelspobles.wordpress.com

 1. Llegeix almenys cinc poemes i cinc notícies breus dels companys dels altres IES.
 2. Fes almenys dos comentaris de posts en el blog dels textos que més t’hagen agradat. Has de signar els teus comentaris (nom, cognom i població). Els comentaris als posts han de tenir almenys 50 mots cadascun. Fer els comentaris és molt fàcil, només cal clicar en “Deixa un comentari” (a la part final de cada post), escriure el comentari i clicar sobre “Envia un comentari”.

Ací tens algunes idees que et poden ajudar a expressar per què t’ha agradat cada text:

–          Alguna paraula o expressió que et semble especialment bonica o útil.

–          Alguna imatge o metàfora que t’haja colpit.

–          La musicalitat del poema (rima, mètrica, ritme)

–          La creativitat del text.

–          El text està molt ben estructurat (la notícia o el poema).

–          L’organització de les idees és adequada i fa comprensible el text.

–          El contingut és clar i interessant.

–          Et sents identificat personalment amb allò que s’expressa en el poema o en la notícia breu.

 

 

NOTA: Els comentaris no es penjaran automàticament, sinó que els hem de revisar els administradors del blog abans i quan els autoritzem aleshores ja hi apareixeran. Per tant, si fan el comentari i no apareix de seguida, que no s’espante ningú.

 


Avaluació

Ara que ja has acabat aquest projecte sobre Vicent Andrés Estellés i Morella, cal que reflexiones individualment sobre quina ha estat la teua implicació en les activitats i quina qualitat han assolit els textos que has escrit, sol o en companyia, durant el procés (el poema, la notícia breu i els posts en el blog).

Per poder avaluar-te, caldrà que faces servir el quadre o rúbrica següent:

 

Principiant

1

Intermedi

2

Avançat

3

Màster

4

Nota

(1-4)

Tasca 1: elaboració del poema

No has entès les instruccions per a fer el poema i has parlat de coses que no se’t demanava. No has estat creatiu i has plagiat Estellés. Has comès moltes errades de normativa. Encara que de vegades t’has quedat en blanc i alguns fragments s’assemblen molt als d’Estellés, el teu poema parla del teu poble. El teu text té algunes faltes. Tens encara alguns prejudicis del que és la poesia (un llenguatge inaccessible). El poema s’apropa a una interpretació personal del teu poble segons la teua experiència. Tens unes poques faltes d’ortografia i de redacció. Has estat creatiu i el poema s’ajusta prou al que es demanava que escrigueres (poesia, territori i identitat). Has comprés del tot les instruccions (poesia, territori i identitat).Has elaborat un poema lliurement on parlaves exactament de la representació que tu tens del teu poble. No has comès errades de normativa. Has estat totalment creatiu, sense copiar la visió d’Estellés sobre Borriana.

Tasca 2: producció d’una notícia breu sobre una possible estada d’Estellés a Borriana

La notícia no s’ajusta a la mida que es demanava (100-150 mots). No està ben estructurada i no respon a cap de les preguntes periodístiques (qui, com, quan, on, per què, com). Les faltes d’ortografia hi són abundants. La notícia no s’ajusta exactament a la mida requerida i el contingut tampoc no coincideix del tot amb el que es demanava, encara que sí que respon a algunes de les preguntes periodístiques. Hi ha algunes faltes d’ortografia i de redacció greus. La notícia s’ajusta a la mida que es demanava. El text respon a moltes de les preguntes periodístiques. Hi ha algunes faltes d’ortografia i de redacció, no moltes. L’estructura del text permet entendre bastant bé el que s’explica. La notícia s’ajusta a la mida que es demanava. El text respon a totes les preguntes periodístiques. Heu sabut completar amb la vostra imaginació aquells detalls que no eren presents en els poemes ni en els articles. La informació està ben estructurada i no hi ha faltes d’ortografia.

Tasca 3: comentaris en el blog als textos de companys d’altres centres que més t’hagen agradat

No has fet els comentaris suficients (es requerien dos comentaris d’almenys 50 mots cadascun). Els comentaris no estan ben raonats i no són positius, com es demanava. A més, els comentaris són superficials i constaten una lectura superficial dels posts.

Tot i que has assolit el mínim d’interaccions que es demanava (dues d’almenys, de 50 mots cadascuna), les interaccions són més bé escadusseres i no estan ben argumentades. Sembla que has llegit els posts per damunt damunt.

Has complert el mínim de comentaris que es requerien i les teues intervencions estan ben escrites, tot i que podem trobar-hi alguna falta d’ortografia i de redacció menors. En general, les teues intervencions són acceptables, tot i que no brillants.

Has comentat més de dos posts d’alumnes d’altres centres. Els comentaris són de més de 50 mots i estan molt ben argumentats, de manera que es constata que has llegit en profunditat els textos que comentes i que tens capacitat crítica alhora de valorar-los.

Avaluació general de les actituds individuals

La teua participació en aquesta activitat (parlem de les tres sessions i dels textos que has hagut d’escriure a soles o per parelles) ha estat insuficient. Podries haver-te esforçat molt més i haver aportat més a la parella i a la classe en general.

Has realitzat totes les tasques, encara que sempre podries haver-te esmerçat més. Has participat en el treball en equip, però des d’un segon pla. Has estat poc participatiu en general, però no es pot dir que no hages realitzat totes o quasi totes les tasques que s’han demanat en aquest projecte.

Has estat en general participatiu, tot i que en alguns moments puntuals hages baixat la guàrdia. Has elaborat correctament els textos que se’t demanaven i has treballat en equip quan ha calgut. En definitiva, has tingut algunes errades i moments una miqueta fluixos, però en general has fet una bona feina.

La teua participació en aquest projecte sobre Estellés ha estat excel·lent. Has estat participatiu, cooperatiu i actiu tot el temps. Has realitzat sobradament bé i de manera puntual les tasques que se’t demanaven. Enhorabona per la feina!


Conclusió

Aquesta Webquest ja s’ha acabat. Esperem que us haja agradat i que hàgeu après alguna cosa més sobre poesia i sobre la notícia/crònica periodística, però sobretot esperem que hàgeu après més coses sobre Vicent Andrés Estellés i sobre el vostre poble. Fet i fet, hem arribat al final d’aquest itinerari compartint tres de les dèries més representatives del burjassoter: poemes, cròniques i geografies; literàries, clar.

A més, com heu pogut comprovar, la poesia no és cosa difícil i és una ferramenta molt útil i valuosa per expressar el que u sent respecte qualsevol àmbit de la nostra vida, com ara respecte al lloc on vivim. De fet, Vicent Andrés Estellés és un exemple formidable de com fins i tot qualsevol detall quotidià com puga ser un carrer, un arbre, una pedra, o una xica que passa, pot ser inspiració per a la poesia.

Animeu-vos i no deixeu mai d’escriure pomes, tal com feia Vicent Andrés Estellés!

Si teniu curiositat per saber més coses d’aquest poeta, vos recomane un documental molt interessant sobre la vida i els poemes d’Estellés:

http://www.youtube.com/watch?v=G21raQjcPZw

També hi ha molts artistes que han compost cançons a partir de poemes d’Estellés. El millor, com hem dit, ha estat Ovidi Montllor, però també Maria del Mar Bonet i Obrim Pas, entre molts d’altres, s’han atrevit a fer-hi música (amb la poesia d’Estellés). Si teniu curiositat per sentir-ne alguna cançó, ací vos/us deixe alguns enllaços:

Ovidi Montllor: http://www.youtube.com/watch?v=KbyGUNtVqXs

Maria del Mar Bonet: http://www.youtube.com/watch?v=bdoLQNtSwac

Obrint Pas: http://www.youtube.com/watch?v=XBpPt8HwP1


Crèdits i referències

 • Bibliografia utilitzada per preparar la WebQuest o bé llibres de referència imprescindibles per a la documentació bàsica:

Andrés Estellés, Vicent (1996) Mural del País Valencià (II). València: Tres i Quatre.

Andrés Estellés, Vicent (1996) Mural del País Valencià (III). València: Tres i Quatre.

 • Fonts d’on hem extret qualsevol tipus de materials (àudio, imatge o text):

Imatge 1: http://nuncatevasadormirsinaprenderalgonuevo.wordpress.com/2012/03/19/el-maestrazgo-parte-1-morella/

Imatge 2: http://www.morella.net/morella/conocenos/sexenni/publicaciones/

Ovidi Montllor: http://www.youtube.com/watch?v=KbyGUNtVqXs

Maria del Mar Bonet: http://www.youtube.com/watch?v=bdoLQNtSwac

Obrint Pas: http://www.youtube.com/watch?v=XBpPt8HwP1

Dossiers (2013) Vicent Andrés Estellés. Poeta de meravelles. http://www.youtube.com/watch?v=G21raQjcPZw

 • Agraïments a les persones que ens han facilitat la tasca i que hi han col·laborat:

Gràcies a Mar Garí, professora de valencià de l’IES Jaume I de Borriana, i als alumnes de 4rt d’ESO d’aquest centre.

Gràcies a Carmen Henares, professora de valencià de l’IES Els Ports de Morella, i als alumnes de 4rt d’ESO d’aquest centre.

Gràcies a Maribel Sospedra, professora de valencià de l’IES Alfred Ayza de Peníscola, i als alumnes de 4rt d’ESO d’aquest centre.


Adaptació M. Josep Simó

Basada en el model de The WebQuest Page

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *