Novetats de les Proves de Certificació d’EOI de valencià C1 i C2

Novetats PUC 2020 (específic de valencià C1 i C2 però amb comentaris generalitzables a altres nivells i idiomes)

Ací podeu veure el vídeo explicació sobre el tema en versió extensa: https://youtu.be/s9Fz4kK_5nY

I ací, en versió resumida: https://youtu.be/80i1Xt6Ywv0

La guia del candidat: tot el que explicaré ara no és cap secret, ho teniu en la guia del candidat, que segurament no vos haureu llegit, però que vos recomane encaridament que llegiu si no voleu sorpreses desagradables d’última hora.

El preu: han abaixat els preus de la Prova de Certificació de valencià. Si abans costava el mateix assistir a tot el curs i matricular-se per lliure a l’examen, ara ix més a compte matricular-se per lliure, de valencià, la resta d’idiomes no han abaixat els preus. No obstant això, encara ix molt a compte vindre a classes a l’EOI per preparar-se l’examen: els millors preus i les millors professores.

La cinquena nota: la mediació. D’on s’extrau? D’una redacció i d’un monòleg de mediació, que es faran, l’escrit el dia dels escrits i l’oral el dia de l’oral, juntament amb la resta de proves orals i escrites, però apareixerà com a una cinquena nota independent anomenada mediació.

Alerta: podeu tindre l’examen oral abans de l’escrit! Reviseu bé el dia de l’oral a què esteu convocats. Les dates dels orals eixiran a partir del mes d’abril.

Els dies dels escrits ja es tan posats.

C1 de valencià juny: dijous 28 de maig de vesprada (15,30 h aproximadament).

C1 de valencià setembre: dijous 3 de setembre de matí (8,30 h aproximadament).

C2 de valencià juny: dijous 4 de juny de vesprada (15,30 h aproximadament).

C2 de valencià setembre: divendres 5 de juny de matí (8,30 h aproximadament).

Per consultar tots els dies i hores, ja que amb la crisi del COVID-19 està tot en l’aire (http://www.eoi.gva.es/va/proves-de-certificacio)

Avaluació:  abans apareixia cada destresa com a apte o no apte. Si no anàveu a la revisió, no sabíeu quina nota exacta havíeu tret. Ara ja no. Ara tindreu la nota de cada una de les 5 destreses (EE, EO, CE, CO i Mediació) numèrica fins a dos decimals.

Abans, si no treies mínim un 6 (60%) de nota en cada una de les quatre destreses, anaves a setembre amb elles. Si no hi treies més d’un 6 al setembre, no tenies el títol.

Ara, entre la nota de les 5 destreses, has de traure un mínim un 6,5 (65%) de mitjana, tenint en compte que no pots traure menys d’un 50% en cada una de les 5 notes.

Pots anar a setembre a repetir totes les parts de la prova en què hages tret menys d’un 65%, independentment de si tens o no tens en elles un 50%. L’objectiu al setembre per obtenir el títol és tindre una mitjana mínima de 65% entre les cinc notes.  Si ja ho has aconseguit al juny, enhorabona, tindràs el títol. Si no, se’t guarden les notes de més del 50% del juny per fer-hi mitjana amb el que tragues al setembre.

Encara que no arribes al 65% de mitjana de les cinc destreses, si tens 50% o més de cada una de les 5 destreses, podràs matricular-te com a alumna a l’EOI del següent nivell del que t’examinaves sense necessitat de prova de nivell, tot i que no hauràs obtingut el certificat del nivell del qual t’examinaves.

Com abans, si no et presentes a alguna de les parts de la prova al juny, pots anar-hi directament al setembre sense problema.

Per a la docència: ja no és obligatòria la capacitació de valencià. Només és obligatori tindre el C1 per opositar, però no la capacitació. La capacitació, el diploma de mestre i el C2, es comptaran com a mèrits, no com a requisits. Són equivalents el C1 i el C2 tant de JQCV com d’EOI i de CIEACOVA, tot i que en oposicions d’ensenyament, els títols de C1 i de C2 de JQCV i de CIEACOVA compten en l’apartat de títols i el de l’EOI, en l’apartat de formació. Per què? Ni idea però és així.

Canvis en la prova d’EE C1 i C2

Tindreu 10 minuts menys per elaborar les dues tasques d’EE, creació i interacció. Haureu d’afanyar-vos més!

S’afegirà una prova escrita més, una tercera redacció, després d’un descans molt breu, la de mediació escrita. Això requerirà encara més esforç mental i físic el dia de l’escrit. Em sap molt greu, però serà així, per desgràcia per als examinands i per als examinadors.

Canvis en la prova d’EO C1 i C2

Pot fer-se la prova oral abans del dia de l’escrit. Consulteu-ho bé per no perdre la cita, ja que la possibilitat de canviar el dia de la prova oral o escrita o de recuperar-la són gairebé inexistents.

El mateix dia que feu el monòleg i el diàleg, també fareu un tercer oral tot seguit amb la parella que serà la mediació oral. Tres orals. Abans en 20 minuts examinàvem una parella i ara examinar una parella costarà 25-30 minuts. De nou, més esforç i més pressió tant per als examinands com per als correctors.

Canvis en la prova de CE C1 i C2

Sense canvis. Tres tasques de comprensió escrita. Podeu preparar-les a partir d’ainamonferrer.com

Canvis en la prova de CO C1 i C2

Tres tipus de tasca diferents. Abans, solien eixir dos tasques d’opció múltiple i una de relacionar fragments d’àudio que sonaven amb idees. Ara, les tres tasques de CO seran diferents: una d’opció múltiple, una de relacionar idees i fragments i una de completar buits d’enunciats solts amb paraules que s’escolten en l’àudio. Podeu preparar els tres tipus de tasca en ainamonferrer.com. De fet, a hores d’ara, no hi ha models de tasca del tercer tipus enlloc excepte ací: xxxxxx. Ni tan sols en llibres de text o manuals ni al web de Conselleria ni de les EOI valencianes.

La nova part: mediació oral i mediació escrita

La mitjana de la nota obtinguda en la tasca de mediació oral i en la de mediació escrita, serà la nota numèrica amb dos decimals que obtindreu en la cinquena nota de la PUC:  la nota de mediació. Tanmateix, aquesta nota s’obtindrà de dues tasques fetes en dies diferents, la de la ME, el dia de l’escrit i la de la MO, el dia de l’oral, tal com ja hem explicat.

Temporització aproximada del dia de l’escrit (vesprada al maig, juny i matí al setembre)

*Vingueu amb menjar, aigua suficient i tan descansats com pugueu, que serà una vesprada-vespre molt dur. Aquesta prova és ineludiblement la data indicada; no es pot fer un dia ni una hora diferents perquè és la mateixa a tot el territori valencià.

Temporització aproximada del dia de l’oral (previsiblement vesprada però podria ser matí depenent de cada EOI)

*Que no se us passe la convocatòria de l’oral, que pot ser abans de l’escrit i que organitza independentment cada EOI valenciana (consulteu el web a partir d’abril). Estigueu pendents del període de sol·licitar canvi d’horari d’orals perquè no s’admetrà cap canvi fora de termini ni sense els motius justificats que s’estableixen per al canvi.

Recordeu que a la pàgina web de la Conselleria d’Educació teniu dos models d’examen complets (http://www.eoi.gva.es/va/models-de-proves-de-certificacio). Novetat: se n’ha afegit un segon aquest any. Abans, només n’hi

1 thought on “Novetats de les Proves de Certificació d’EOI de valencià C1 i C2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *